Q-mail

Friesland maakt zich al maanden op voor de 'grootste reünie aller tijden': Simmer 2000. De eerste drie weken van juli komen naar schatting honderdduizend Friezen van ver over de provinciegrenzen naar it heitelân. Vanaf 1880 zijn maar liefst 600000 Friezen geëmigreerd en dat zijn er meer dan er nu in de hele provincie wonen.

Een kleine groep is uitgeweken naar politiek Den Haag. Medewerkers van het Friese rijksarchief proberen momenteel uit te vogelen hoe groot die groep precies is. Zij vlooien de afkomst na van een hele batterij politici en ambtenaren die 'iets met Friesland hebben'. Een Friese pake of beppe kan al voldoende zijn voor annexatie.

Vandaag presenteert Simmer 2000 de plannen in Den Haag. Om geld gaat het niet, zegt een van de zeven medewerkers op het hoofdbureau in Leeuwarden een tikje verontwaardigd. Meer dan een aardige portie promotie van het evenement moeten we er niet achter zoeken. De organisatie, onder voorzitterschap van Elfstedenman Henk Kroes, komt vandaag met enkele 'onthullingen' over Friese achtergronden van huidige Haagse politici - hun roemruchte voorgangers (Jelle Zijlstra, Anne Vondeling en consorten) meldden wij al eerder.

Simmer 2000 houdt het op

De tien bekendste Friezen in de politiek

1 Annemarie Jorritsma

2 Jeltje van Nieuwenhoven

3 Joop Atsma

4 Gerrit Ybema

5 Jacob Reitsma

6 Loek Hermans

7 Annet van der Hoek

8 Geke Faber

9 Jaap Jelle Feenstra

10 Margreeth de Boer

Annemarie Jorritsma, minister van economische zaken, is geboren in Gelderland, maar woont al jaren in Bolsward. Ze haalde ooit in de playback-show een gouden plak met een vertolking van 'Don't cry for me Argentina', maar in Friesland kon ze weleens bekender zijn van haar optredens en cd met zangeres en vriendin Anneke Douma. Ze zingen in de memmetaal.

Simmer 2000 sluit kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven al net zo moeiteloos in de armen. Van Nieuwenhoven is een Weststellingwerfse. Ze heeft wel een Friese tongval, maar het Stellingwerfs is geen Fries, maar een Saksische streektaal.

Bij CDA-kamerlid Reitsma is het Friese accent in alle jaren dat hij in Emmeloord woont nog geen spatje gesleten. Vanwege zijn afkomst (geboren in Witmarsum) mag de boerenzoon en verwoed schaatser aanschuiven in het Friese clubje kamerleden dat regelmatig overlegt met het provinciebestuur.

Minister van onderwijs Loek Hermans moest net als alle andere niet-Friese commissarissen van de koningin bij zijn komst beloven dat hij de Friese taal snel zou leren. Ondanks zijn nieuwe functie woont hij nog steeds in Beetsterzwaag.

In Friesland zijn ze staatssecretaris van landbouw Geke Faber nog niet vergeten. Ze is geboren in 's-Graveland, ze was burgemeester van Zeewolde, maar ze zat ook dertien jaar in de Friese staten. De zeilster heeft in Friesland een tweede huis.

In de werkkamer van Margreet de Boer, thuis in het Drentse Zeijen, hangt een foto van drie turfstekers. 'Dit is pake', zei ze in 1997, toen ze nog minister van milieubeheer was, tegen een verslaggever van de Volkskrant. Haar vader kenschetste ze als een Friese anarchist.

Simmer 2000 komt vandaag met nieuwe namen op de proppen. 'Met grote waarschijnlijkheid' zal de organisatie melden dat Klaas de Vries (minister binnenlandse zaken), Rick van der Ploeg (staatssecretaris cultuur en media) en VVD-kamerlid Pieter Hofstra ook tot de Friese maffia moeten worden gerekend. Het verleden van de PvdA-kamerleden Peter Rehwinkel en Sharon Dijksma was gisteren nog in onderzoek.

De zaak is echter nog lang niet uitputtend onderzocht. In elk geval hoort ook CDA-leider De Hoop Scheffer tot het rijtje politici dat iets met Friesland heeft. Als hij een optreden heeft voor de Friese radio of televisie, dan kan de interviewer in het Fries de vragen stellen. De Hoop Scheffer antwoordt weliswaar in het Nederlands, maar Fries verstaat hij net zo goed als het Haags, het dialect van zijn huidige woonplaats. De Hoop Scheffer heeft het Fries van zijn moeder geleerd.

De tien meest bronsgroene Limburgers in Den Haag

1 Thijs Wöltgens (PvdA)

2 René van der Linden (CDA)

3 Jos van Rey (VVD)

4 Toon Hutschemaeckers (KVP)

5 Nellie Verbugt (VVD)

6 Pierre Lardinois (KVP)

7 Maria van der Hoeven (CDA)

8 Sjeng Tans (PvdA)

9 Camiel Eurlings (CDA)

10 Jan van de Ven (VVD)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden