Q-mail

Frank Dobson, de Labour-kandidaat voor het burgemeesterschap van Londen, kreeg onlangs van zijn campagnestaf het advies zijn baard af te scheren om zijn kansen tegen zijn gladgeschoren tegenstander, Ken Livingstone (Red Ken) te vergroten. De campagneleiders hielden hem voor dat het publiek mannen met baarden als onbetrouwbaar ervaart. Bovendien zou hij zonder baard meer aantrekkingskracht uitoefenen op vrouwen en jongere kiezers.

Volgens de zondagskrant The Observer reageerde Dobson furieus op het advies. Hij voelde er niets voor ineens te transformeren tot een model-kandidaat van zijn partij. Maar een belangrijker reden was dat hij in de jaarlijkse wedstrijd om de baard van het jaar -uitgeschreven door het baardenbevrijdingsfront- op het punt stond gekozen te worden tot Baard 2000.

In Nederland moet je baarddragende politici tegenwoordig met een lantaarn zoeken. In de Tweede Kamer zitten er nog maar twee, Harry Waalkens (PvdA) en Pieter Jan Biesheuvel (CDA), de een uitgerust met volle baard en snor, de ander met een zorgvuldig geknipt gazonnetje op en rond de kinstreek. In de senaat treffen we alleen de sociaal-democraat Thijs Wöltgens (PvdA) nog met een baard. In de jaren zeventig was de baard een stuk populairder, vooral in progressieve kringen waar men zich gaarne spiegelde aan bebaarde revolutionairen als Che Guevara, Fidel Castro en Ho Tsji Minh. In liberale kring maakte de baard nooit veel opgang. Opmerkelijk genoeg is er in de naoorlogse periode, voor zover ons bekend, slechts één minister met baard aan het bewind geweest, Jan Pronk in de jaren zeventig. Deze sociaal-democraat droeg daarbij nog een donkere bril en spotte op die manier met alle wetten van de imagologie, die baarden, snorren en donkere brillen verbieden, omdat ze de indruk wekken dat de drager iets te verbergen heeft.

De tien befaamdste baarden van het Binnenhof:

1 Jan Pronk (PvdA), volle baard

2 Enneüs Heerma (CDA), rotonde-baardje

3 Jaap van der Doef (PvdA), zeemansringbaardje

4 Leo Jansen (PPR), volle baard

5 David van Ooijen (PvdA), oudtestamentische baard

6 Dolf Coppes (PPR), volle baard

7 Pieter Jan Biesheuvel (CDA), rotonde-baard

8 Max van den Berg (PvdA), Raspoetin-baard

9 Jaap Scherpenhuizen (VVD), sik

10 Ruud Lubbers (CDA), five o'clock shadow

Midden in de boekenweek een lijstje van de tien boeken die je gelezen moet hebben om iets van politiek te snappen:

1 House of cards - Michael Dobbs

2 Het verschijnsel Schmelzer - Robert Ammer laan

3 All the president's men - Woodward en Bern stein

4 The Candidate - Anonymous

5 Dagboek van een onderhandelaar - Ed van Thijn

6 De man met de witte das - Godfried Bomans

7 The making of the president - Theodore H. White

8 Honderd jaren - P. J. Oud

9 De Lockheed-affaire - Commissie van Drie

10 De vorst - Nicolo Machiavelli

Willem Aantjes meldde zich onlangs opnieuw, zoals hij zelf schreef, met het rode potlood. Hoe kwamen we er bij Het verschijnsel Schmelzer de ondertitel Uit het dagboek van een bedreven politicus mee te geven? Hij had het nog even nagekeken, maar zijn uitgave draagt nog altijd de ondertitel Uit het dagboek van een politieke teckel. De alternatieve titel, veronderstelt Aantjes, moet uit het geheugen van de Haagse redactie stammen. Soms is het toch beter het eerst even te verifiëren, voegt hij daar een beetje schoolmeesterachtig aan toe. Aantjes besluit aldus: 'Schmelzer zelf zal er wel blij mee zijn. Sinds het toneelstuk van Martin van Amerongen grijpt hij iedere fictie aan om het eerherstel van zijn non-fictieve optreden te proclameren.' We zijn Aantjes uiteraard dankbaar voor zijn reactie, maar ook wij hadden gelijk. De oorspronkelijke uitgave van het boek uit 1973 droeg de ondertitel die Aantjes vermeldde, de uitgaven sinds 1992 hebben de ondertitel die wij noteerden. De reden ligt inderdaad in het publieke rehabilitatie die Schmelzer in 1991 min of meer ten deel viel bij de 25ste herdenking van de Nacht van Schmelzer, waarin het rooms-rode kabinet-Cals/Vondeling ten val kwam.

Correcties, aanvullingen en suggesties kunt u ons toezenden per e-mail (trparl@xs4all.nl) of per fax (070-3118329) onder vermelding van Q-mail.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden