Q-MAIL

1 'Gaat u allen rustig slapen', van premier Colijn in 1936, nadat Hitler militaire troepen legerde in het Rijnland, tegen het verdrag van Versailles in. Uitspraak wordt meestal herinnerd als 'gaat u maar rustig slapen', en doorgaans gedateerd vlak voor uitbreken van de oorlog.

2 'Het zal nooit meer worden zoals vroeger', van premier Den Uyl in radiorede tijdens oliecrisis in 1973. Is eigen leven gaan leiden als 'Die tijd komt nooit meer terug'.

3 'Congressen kopen geen straaljagers', van Henk Vredeling (PvdA), minister van defensie in kabinet-Den Uyl.

Hoe konden we die vergeten? Hij zei dit naar aanleiding van bezwaren van PvdA-congres in 1975 tegen vervanging van Starfighter door F 16.

4 'Nederland is ziek', van premier Lubbers in rede op de Katholieke universiteit van Nijmegen in 1990. Uitspraak sloeg op stijging van aantal arbeidsongeschikten.

5 'Actie beschadiging lijsttrekker CDA, hoofdstuk 1', van Dries van Agt, minister van justitie en kersvers CDA-kopman, na Kamerdebat over de ontvluchte oorlogsmisdadiger Menten, begin 1977. Sloeg op het optreden van de PvdA, die snoeiharde kritiek op Van Agt niet wilde omzetten in een motie van afkeuring.

6 'We run this country', van het CDA-Kamerlid Joost van Iersel, in 1986. Niet 'we rule this country', zoals we schreven. Na de val in 1994 door het CDA zelf beschouwd als het symbool van de hoogmoed die in de partij sloop.

7 'Dan gaan ze maar een halte lopen', van minister van verkeer en waterstaat Smit-Kroes (VVD) tussen 1982 en 1986 naar aanleiding van kritiek dat mensen met lage inkomens tram- en buskaartje nauwelijks nog konden betalen.

8 'Wat wij nodig hebben is lef', van minister van financiën Van der Stee (CDA) in 1980, om zijn bezuinigingsprogramma kracht bij te zetten.

9 'Dit is gekkenwerk', van CH-Kamerlid freule Wttewaal van Stoetwegen in jaren zestig, toen de Kamer eens tot diep in de nacht doorvergaderde en het KVP-Kamerlid Rinus Peijenburg onwel werd.

10 'Effe dimmen, ja', van SP-Kamerlid Marijnissen vorig jaar oktober in de Kamer tegen plaatsvervangend Kamervoorzitter Weisglas, toen deze hem maande een interruptie kort te houden.

Afgevallen:

'Moet dat nu zo?' van de oude Tilanus, CH-Kamerlid, in 1958 bij de breuk in rooms-rode samenwerking tussen KVP en PvdA,

'Bèèèh' van VVD-fractieleider Bolkestein bij de algemene beschouwingen in 1992 om de volgzaamheid van CDA en PvdA aan de kaak te stellen en 'Het speelkwartier is voorbij', vermaning aan het kabinet-Lubbers III van CDA-fractieleider Brinkman in zijn befaamde Texelse rede in 1992 in Den Burg.

Niet opgenomen:

'Zo komt Jan Splinter door de winter', van PvdA-Kamerlid Marcel van Dam in 1982 vanwege kortingen op uitkeringen door Lubbers I en 'Dit is toch bij de wilde spinnen af' van Neelie (Smit-) Kroes, ongedateerd. Het gaat hier om staande uitdrukkingen.

'Twee dingen' van Den Uyl, weliswaar bekend geworden dankzij Wim Kan, maar meer een gewoonteterm dan een uitspraak die ergens op sloeg.

Heel mooi, maar oud, is de suggestie van onze lezer uit Ysbrechtum

'Het boetekleed ontsiert den man niet', van Abraham Kuyper in 1909, nadat hij was beschuldigd van omkoping (lintje in ruil voor storting in partijkas).

Nu weer een objectief lijstje.

De tien langstzittende premiers in deze eeuw (in dagen):

1 Lubbers CDA 4309 2 Ruys de Beerenbrouck RKSP 3906 3 Drees PvdA 3789 4 Colijn ARP 2483 5 Heemskerk ARP 2025 6 Cort van der Linden lib 1837 7 Van Agt CDA 1781 8 Gerbrandy ARP 1755 9 Den Uyl PvdA 1683 10 De Geer CHU 1641

(Jammer: Piet de Jong valt met 1553 dagen net buiten de boot. Wim Kok is vandaag 1334 dagen premier.)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden