Q-mail

Lezer Willem Aantjes te Bilthoven reageerde verstoord op het lijstje van tien gevallen staatssecretarissen. Hij vindt dat we Van Es en Nooteboom ten onrechte over één kam hebben geschoren met 'collega's' als Schwietert en Evenhuis. Aantjes heeft geen ongelijk. Van Es en Nooteboom zijn niet echt gevallen en gingen bovendien op totaal andere gronden heen dan hun latere liberale ambtgenoten.

De anti-revolutionair Adrie van Es trad in 1972 uit eigener beweging af wegens een principieel verschil van mening over de departementale organisatie met zijn minister, de liberaal Hans de Koster. Hij zat toen al negen jaar onafgebroken op zijn post. De vroegere schout-bij-nacht diende vier ministers. Ad Nooteboom volgde in 1980 zijn minister (van financiën) Andriessen, die voortijdig uit het kabinet-Van Agt/Wiegel stapte wegens een conflict over de bezuinigingen. De liberalen Schwietert (defensie) en Evenhuis (economische zaken) vielen wel echt, de een wegens leugens over zijn eerdere opleiding en loopbaan, de ander wegens dubieuze financiële transacties in de privé-sfeer.

Aantjes attendeerde erop dat we mr. A. Nooteboom de voornaam hebben gegeven van het KVP-kamerlid drs. Harrie Notenboom. De heren zijn weer eens door elkaar gehaald, verzucht hij.

Zoiets overkwam jaren geleden ook geregeld de kamerleden Nijpels (VVD) en Nypels (D66), alsook Dees (VVD) en Drees (DS'70). Ed Nijpels stuurde een brief aan alle politieke journalisten, waarin hij erop wees dat zijn naam met een lange ij wordt gespeld. Ter verduidelijking sloot hij een hardgekookt ei in, maar dat maakte de verwarring alleen maar groter. Dees zocht ook zijn toevlucht tot een brief aan de pers. Het was Dees, zonder r. Een dag later bracht een krant de interventie van de liberaal onder het kopje Drees is Drees.

Tien pittige uitspraken van mannelijke politici over vrouwen:

1. Ik vind u een takkewijf. Het VVD-kamerlid Frans Weisglas tegen Opzij-hoofdredactrice Cisca Dresselhuys. Weisglas werd pisnijdig toen Dresselhuys tijdens een radiodiscussie over mannen in de huishouding bleef volhouden dat hij te weinig deed aan de was.

2. Het is een meisje en we noemen haar Els. D66-leider Hans van Mierlo bij de presentatie van Els Borst tot kandidaat-lijsttrekker.

3. Er zijn veel pitspoezen in Den Haag. Het CDA-kamerlid Hans Hillen in het feministisch maandblad Opzij over vrouwelijke collega's.

4. Als ik een mooie vrouw zie, kijk ik een andere kant op. SGP-fractieleider Bas van der Vlies, toen hij uitlegde hoe mannen met begeerte moeten omgaan.

5. Zo'n vrouw is wel vijftig koeien waard. VVD-fractieleider Bolkestein 'op Afrikaanse wijze' over zijn partijgenote Erica Terpstra. Zij vond de uitspraak wel grappig.

6. Kamerleden mogen van mij ook naar de hoeren. Mij een zorg, breng ze maar het kamergebouw binnen. VVD-kamerlid Jos van Rey. Hij probeerde zo duidelijk te maken dat politici ook maar gewone mensen zijn.

7. Feministes eng? Nee hoor, ik ken geen enge vrouwen. GPV-fractieleider Gert Schutte in Opzij.

8. Kan dat wel een vrouw als commissaris, stel dat er openbare-ordeproblemen komen? Een anonieme adviseur van minister van binnenlandse zaken De Gaay Fortman, toen deze in 1974 Tineke Schilthuis wilde benoemen tot commissaris van de koningin in Drenthe. De reactie van de Ouwe Gaay: “Ach, in Drenthe gebeurt niet zoveel.” In de daarop volgende jaren maakte Schilthuis als commissaris liefst vier gijzelingsacties van Molukse jongeren mee (de treinkaping bij Wijster in 1975, de treinkaping bij De Punt en de gijzeling van een school in Bovensmilde in 1977, de bezetting van het provinciehuis in Assen in 1978). Ze werd later geprezen voor haar bestuurskracht bij die affaires.

9. Nog een vrouw? We hebben de freule toch al? Volgens de overlevering de reactie van een CHU-kamerlid op de verkiesbare plaats van mevrouw Haars op de kandidatenlijst van de unie voor de Tweede Kamer.

10. Mevrouw Bakker. Premier Lubbers, tot drie keer toe tijdens de algemene beschouwingen in 1982 tegen CPN-fractievoorzitter Ina Brouwer. Zij was opvolgster van Marcus Bakker.

De tien bekendste Theo's in de politiek:

1. Theo Joekes 2. Theo Bot 3. Theo van Schaik 4. Theo van Lier 5. Theo Thurlings 6. Theo Meijer 7. Theo Vreugdenhil 8. Theo van Kleef 9. Theo Hazekamp 10. Theo Stroeken

Eigenlijk is alleen Joekes, vooral dankzij zijn legendarische voorkeursactie in 1986, een nationale bekendheid. Het CDA-kamerlid Meijer zal dat het komende jaar worden als voorzitter van de parlementaire-enq-etecommissie naar de Bijlmerramp. Bot viel in zijn tijd, de jaren zestig, op omdat hij de eerste minister van ontwikkelingshulp was. Van Schaik en Van Lier waren gezaghebbende kamerleden, die later naar de Raad van state gingen. Hazekamp bleef als staatssecretaris van economische zaken in het kabinet-Van Agt zo in de anonimiteit dat hij eens bij het binnenlopen in het kamergebouw werd teruggeroepen door een portier met de woorden: 'Ho ho, waar gaan wij naar toe?' De PPR-senator Van Kleef had zo de pest aan auto's dat hij ze 's nachts in Amsterdam met zijn huissleutel bekraste. Zulke rare snijbonen heb je niet veel meer aan het Binnenhof.

Correcties, aanvullingen en suggesties kunt u ons toezenden per E-mail (trparl@xs4all.nl) of per fax (070-3656911) onder vermelding Q-mail.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden