Q-mail

Volgens de wet van I.A. Diepenhorst is in de politiek alleen een markante snor functioneel. 'Wat te denken van het snorretje van Hirsch Ballin of het sikje van Heerma', vroeg deze retorische reus van het protestantse politieke erf zich vijf jaar terug in deze krant af. 'Plaats daar tegenover de functionele snor van Gerbrandy. Hij sprak als het ware van onder de snor vandaan. Je kon je eenvoudigweg niet voorstellen dat die snor er niet zou zijn', aldus Diepenhorst, zelf onbesnord.

Redactie: Hans GoslingaMaaike van Houten en Teun Lagas

Op het Binnenhof is de snor, net als de baard, tamelijk zeldzaam geworden. Pieter Jan Biesheuvel, het goedlachse CDA-kamerlid uit Den Haag, is in de Tweede Kamer de laatste baarddrager. Tot voor kort vond hij Harm Evert Waalkens van de PvdA nog aan zijn zijde, maar deze rode boer heeft zijn baard afgeschoren. Het aantal snordragers houdt ook niet over. We komen niet eens aan een lijstje van tien kamerleden met snor. En dan nog kunnen alleen de snorren van Remi Poppe (SP) en Pieter Hofstra (VVD) min of meer markant worden genoemd. Volgens de wet van Diepenhorst hebben wij het lijstje samengesteld van:

De tien markantste snorren van het Binnenhof:

1 Pieter Sjoerd Gerbrandy (ARP)

- oud-Hollandse knevel

2 Ad Ploeg (VVD)

- martiale borstelsnor

3 André van der Louw (PvdA)

- klassieke hangsnor

4 Joris Voorhoeve (VVD)

- Engelse knevel

5 Harry van den Bergh (PvdA)

- Oost-Europese druipsnor

6 Molly Geertsema (VVD)

- klassieke borstel snor

7 Hans Alders (PvdA)

- Groucho Marxsnor

8 Joseph Luns (KVP)

- Toon Hermans-snorretje

9 Relus ter Beek (PvdA)

- walrussnor

10 Remi Poppe (SP)

- arbeiderssnor

Met het aantreden van de nieuwe, jonge staatssecretaris van financiën is een politicus aan het Binnenhof omhooggeschoten met een duidelijk imago. We hebben het niet over de inhoud van Wouter Bos, maar over zijn kledingkeus. Het 36-jarige PvdA-Kamerlid valt op door zijn eeuwige giletje, of hij zich nou in de Kamer beweegt of bij Mart en Maartje in de studio zit. Van ver herkenbaar: klassiek overhemd, power tie en het vest met de onderste knoop los. Toen Bos een paar weken geleden in hemdsmouwen het woord voerde, moest hij van waarnemend voorzitter Frans Weisglas zijn colbert aantrekken. Gelijk had de voorzitter: het parlement is geen war room van een multinational.

Misschien is het voor de kiezer wel makkelijk als een politicus op mijlen afstand te herkennen is. Nogmaals professor Diepenhorst: 'Stijl en allure in de politiek geven tegenwoordig naar mijn indruk minder pas. Men ervaart een politicus die over enige Schwung beschikt als iemand die het volk tracht te misleiden. Vroeger was iets dergelijks een pre, nu een handicap. Men zegt al gauw van een vlotte politicus; hij moet het van z'n praatjes hebben, hij maakt het volk wat wijs.'

Politici die hun imago, al dan niet bewust, mede vormden door hun kledingkeuze zijn er altijd geweest, door alle partijen heen, in beide Kamers en in het kabinet.

De tien bekendste vriendschappen tussen een politicus en een kledingstuk:

1 Het giletje - Wouter Bos (PvdA)

2 Het spijkerpak - Jan Schaefer (PvdA)

3 De krijtstreep - Joseph Luns (KVP)

4 De lila tuinbroek - Eveline Eshuis (CPN)

5 Het driedelig - Hans Wiegel (VVD)

6 Het blauwe overhemd met witte boord - Robin Linschoten (VVD)

7 De splitrok - Neelie Smit-Kroes (VVD)

8 De rode sjaal - Tom Pitstra (GroenLinks)

9 De Barend-Barendse-pet - Stef Dijkman (CDA/PPR)

10 De slipover - Thijs Wöltgens (PvdA)

Achter de slipover hadden we ook de naam van Wim Kok kunnen invullen. In de eerste jaren in Den Haag leek het alsof hij in dit kledingstuk woonde. Maar kort na zijn aantreden als premier in 1994 deed Kok zijn bordeauxrode debardeurtje in de ban en stak hij zich in pakken van Frans Molenaar.

Het bijzondere van de relatie tussen Pitstra en zijn shawl is dat hij het kledingstuk ook in de vergaderzaal draagt. Neelie Kroes verwierf in de tijd dat ze nog als Smit-Kroes door het leven ging, een bijnaam aan haar favoriete kledingstuk: Neelie Split-Kroes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden