Q-koorts verspreid via mest

Tot nu was het idee dat besmetting direct van geitenboerderij kwam

Q-koorts verspreidt zich ook vaak via besmette mest die wordt uitgereden. Tot nu toe werd aangenomen dat de besmetting rechtstreeks van geitenboerderijen kwam, en dat dus vooral omwonenden van het geitenbedrijf ziek werden. Dat blijkt uit een analyse van de Q-koorts-uitbraak in de periode van 2006-2010, uitgevoerd door onderzoeksinstituut Alterra.

De meeste mensen worden besmet met Q-koorts als ze lucht inademen waar de bacterie in zit. Deze bacterie komt vrij als besmette geiten of schapen lammeren. Uit eerder onderzoek bleek dat vooral mensen ziek werden die in de buurt waren geweest van besmette geitenhouderijen. "Maar", zegt Alterra-onderzoeker Tia Hermans, "we zagen dat het wonen vlakbij geitenboerderijen maar voor iets meer dan de helft een verklaring kon zijn voor de Q-koorts besmettingen."

Uit eerder onderzoek was bekend dat mest van geiten tot drie maanden na het lammeren nog besmet kon zijn met Q-koorts. De onderzoekers van Alterra ontdekten dat een maand na het uitrijden van de mest, in de vroege lente, er een piek was in de ziektegevallen bij de mens. Dat komt overeen met de incubatietijd van Q-koorts.

Bovendien waren er naar verhouding meer zieken in de buurt van landbouwgronden met besmette mest dan in de omgeving van besmette geitenhouderijen. Ook waren er meer zieken rond besmette bedrijven met eigen grond, dan rond besmette bedrijven zonder eigen grond (die de mest naar elders af moeten voeren).

Besmette bedrijven mochten tijdens de uitbraak tot dertig dagen na het lammeren geen mest uitrijden. De onderzoekers van Alterra pleiten daarom op de wetenschapssite Plos One voor een strengere norm.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden