Q-koorts-patiënten willen schadevergoeding van staat

Meer dan 300 Q-koortsslachtoffers beginnen in juni een procedure tegen de staat. Zij stellen de overheid aansprakelijk voor de schade die zij hebben geleden na het oplopen van de Q-koortsbesmetting. Dit zei Q-koortsslachtoffer Bert Brunninkhuis gisteravond namens de Stichting Q-uestion in het televisieprogramma 'Eén op Eén'. "De overheid heeft een plicht om de burger niet in gevaar te brengen. En dat hebben ze wel gedaan. We zijn als burgers niet goed geïnformeerd."

Veel patiënten kampen nog steeds met de gevolgen van de Q-koorts, na de uitbraak van deze ziekte tussen 2007 en 2009. Volgens het RIVM zijn er in die periode ruim 4000 mensen ziek geworden. Het aantal gemelde sterfgevallen is 25. De schattingen van het aantal sterfgevallen liggen echter hoger. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten de bron voor het overdragen van Q-koorts.

Momenteel ligt er ook een claim van de Q-koortsslachtoffers bij de veehouders van de besmette bedrijven. De staat had een dergelijke schadeclaim willen voorkomen. Ombudsman Alex Brenninkmeijer vond wel dat deze redelijk is omdat de overheid burgers onvoldoende gewaarschuwd en beschermd heeft tegen de uitbraak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden