Pyrrhus

Even grotesk als veelzeggend was de speelse provocatie van Geert Wilders gisterochtend terwijl hij nog amper op zijn plek zat in de Haagse rechtszaal. Tegenover de toegesnelde persfotografen haalde hij zijn smartphone tevoorschijn en begon de drie fotografen zelf te fotograferen.

Heel even leek hij koning Willem-Alexander te willen citeren die vorig jaar dezelfde ludieke actie uithaalde tijdens een bezoek aan Aruba en Bonaire. De boodschap die Wilders hiermee gaf was conform het beeld dat hij van zichzelf wenste neer te zetten: geen beschaamde verdachte wegkwijnend in zijn beklaagdenbankje, maar een ontspannen politicus die de koning na-aapt. Of dit beeld na een eventuele veroordeling blijft staan, zal de toekomst ons leren.

Over zijn 'minder-uitspraak', gedaan zonder te specificeren of hij, bijvoorbeeld, criminele of geradicaliseerde Marokkanen bedoelde, kunnen we kort zijn: abject vanwege een vaagheid die een gehele gemeenschap omsluit en op grond van haar etniciteit uitsluit. Een beetje alsof Jean-Marie Le Pen tijdens een electorale avond in de Ardèche of Dordogne zijn aanhangers vraagt of ze minder ('gierige') Hollanders willen. Ja, daar zit je dan ongemakkelijk te wijzen in je pasgekochte boerderij met meegebrachte aardappelen en koffie. Maar misschien moet het verontwaardigde enthousiasme worden getemperd dat twee jaar geleden hele bataljons klagers naar politiebureaus dreef. Wat zal een geldboete of lichte voorwaardelijke celstraf kunnen uithalen ten aanzien van de huidige PVV-opmars, die deze partij aan de top van alle peilingen heeft gebracht? Om bij de ex-leider van het Franse Front National te blijven: tussen 1991 en 2013 werd Jean-Marie niet minder dan negen keer door een rechtbank veroordeeld. Dit weerhield hem niet om in 2002 voor het eerst de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te halen. Zijn dochter Marine, die hem opvolgde, haalt nu tussen de 25 en 30 procent van de stemmen.

Als je gisteren goed naar Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops luisterde, weet je ongeveer hoe de verdediging te werk zal gaan. Voor beide 'Geerts' zal de 'context' waarin de minder-uitspraak is gedaan vooropstaan. Daarmee wordt bedoeld: alles van Marokkaanse snit dat in negatieve statistieken is terug te vinden, van het aantal gedetineerden van Marokkaanse afkomst tot het aantal naar Syrië vertrokken jihadisten. Van het afgehakte hoofd voor de shisha lounge tot de meer traditionele afrekeningen in de 'mocro-war'. Niets zal de Marokkaanse gemeenschap bespaard blijven tijdens een selectieve vuilewas-operatie van misschien historische omvang. Voor al die succesvolle Neder-Marokkaanse jongens en meisjes die studerend of hard werkend hun plek in de samenleving hebben gevonden, kan het Wilders-proces nogal onaangenaam worden. De vraag is dan of een veroordeling de eventuele stigma's zal doen vergeten. Als dit niet het geval is, zou een gunstig vonnis voor de klagers de vorm krijgen van de beruchte overwinningen van koning Pyrrhus op de Romeinen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden