'Pyongyang is zo wreed als de nazi's'

Het Kim Il-sungplein in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Het plein is genoemd naar de stichter van de republiek en wordt geregeld gebruikt voor militaire parades. Beeld ap
Het Kim Il-sungplein in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Het plein is genoemd naar de stichter van de republiek en wordt geregeld gebruikt voor militaire parades.Beeld ap

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn veiligheidsfunctionarissen zouden internationaal verantwoording moeten afleggen voor hun 'misdaden tegen de menselijkheid'. Dat schrijft een speciale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties. De kans dat dat ook daadwerkelijk gebeurt is echter klein.

De onafhankelijke commissie onderzocht in opdracht van de VN-mensenrechtenraad bijna een jaar lang de praktijken in het stalinistische Noord-Korea. Systematische martelingen, hongerdoden en moorden vergelijkbaar met nazi-praktijken tekenen het strafregime, aldus de commissie.

Behalve een 372-pagina tellend rapport schreven de onderzoekers een brief aan Kim Jong-un. Zij schrijven daarin dat het nodig is "alle verantwoordelijken, inclusief mogelijk uzelf, voor het plegen van misdaden tegen de menselijkheid internationaal te vervolgen". Een persoonlijke brief waarin expliciet de leider van een land aansprakelijk wordt gesteld, is zeer uitzonderlijk voor de VN. Maar volgens commissievoorzitter Michael Kirby is het noodzakelijk om de verantwoordelijkheid bij een persoon neer te leggen, wil je verandering bewerkstelligen.

Internationaal Strafhof
Het rapport staat vol met gruwelijke verhalen van meer dan 240 getuigen. Mensen moesten hun dode medegevangenen in een pot verbranden waarna ze de resten moesten begraven. Een gevangene zei dat hij zich in tien jaar tijd moest ontdoen van zeker driehonderd lijken. Commissievoorzitter Kirby vergeleek tegenover persbureau Reuters de praktijken met misdaden van de nazi's. "Sommige misdaden zijn opvallend vergelijkbaar", zei Kirby. "De ernst, omvang en aard van deze schendingen tonen een staat die geen parallel in de hedendaagse wereld heeft", schrijft de commissie in de conclusie.

Daarom raden de onderzoekers de VN aan de zaak door te schuiven naar het Internationaal Strafhof. Maar deze sterke aanbeveling heeft waarschijnlijk weinig praktische betekenis omdat Noord-Korea dat hof niet erkent. Alleen de VN-Veiligheidsraad kan in uitzonderlijke gevallen het mandaat van het Strafhof uitbreiden zodat vervolging toch mogelijk is, maar dat zal in dit geval niet gebeuren. China, met vetorecht vertegenwoordigd in de Veiligheidsraad, onderhoudt nauwe banden met Noord-Korea en is tegen vervolging door het Strafhof. "Wat mensenrechten betreft houden wij altijd vol dat deze onderwerpen met een constructieve dialoog op gelijke voet moeten worden opgelost", zei een zegsvrouw van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken gisteren.

Medeplichtig
Vermoedelijk is het niet alleen de vriendschappelijke band met Noord-Korea die China tegenhoudt: het land wordt zelf in het rapport ook hevig bekritiseerd vanwege het beleid om gevluchte gevangenen die de grens bereiken, terug te sturen. China is daardoor mogelijk medeplichtig aan de misdaden.

Een VN-medewerker toont een plattegrond van 'Werkkamp 18'. Beeld reuters
Een VN-medewerker toont een plattegrond van 'Werkkamp 18'.Beeld reuters

Ook al kreeg de commissie geen toegang tot Noord-Korea, zij verzamelde genoeg informatie tijdens hoorzittingen in Seoul, Tokio, Londen en Washington. Gevluchte gevangenen uit de Noord-Koreaanse strafkampen vertelden daar hun verhaal. In het Zuid-Koreaanse Seoul hoorden Kirby en zijn twee collega's bijvoorbeeld vijf dagen op rij van negen tot zes de horrorverhalen aan van gevluchte Noord-Koreanen.

De commissie vond naar eigen zeggen bewijzen voor het 'verdelgen' van mensen, misdaden tegen de menselijkheid en hongersnood. Ook wordt Noord-Korea beschuldigd van moord, slavernij, marteling, verkrachting, gedwongen abortussen en seksueel geweld.

Noord-Korea karakteriseert het onderzoek als 'een complot' en 'verzinsels', een poging van de Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan om het Noord-Koreaanse regime ten val te brengen.

Een moeder wordt gedwongen haar baby te verdrinken
Getuigenverklaring uit het rapport van de Verenigde Naties: "Er was een vrouw, bijna negen maanden zwanger. Ze werkte de hele dag. De baby's die geboren werden, waren bijna altijd dood, maar in dit geval werd de baby levend geboren. Het kindje huilde na de bevalling. We waren zo nieuwsgierig, het was de eerste keer dat we een geboorte zagen. We bekeken de baby en waren zo gelukkig. Maar plotseling hoorden we voetstappen en de bewaker kwam binnen. (...) We moesten de baby omgekeerd in het water houden. De moeder smeekte: 'Mij werd verteld dat ik geen kinderen kon krijgen, maar ik had geluk en raakte zwanger. Laat me de baby houden, alstublieft, vergeef me'. Maar de agent bleef de moeder slaan en het kindje bleef huilen. Met trillende handen pakte de moeder haar kind op en duwde het gezichtje onder water. De baby stopte met huilen en we zagen een luchtbel uit het mondje komen. Een oudere vrouw pakte het kindje uit de bak met water en verliet de kamer in stilte. Dit soort dingen gebeurde regelmatig."

Uit de getuigenverklaringen blijkt dat baby's bijna altijd gedood worden. Vaak door bewakers, maar geregeld worden moeders gedwongen het zelf te doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden