Pyeongchang wil schandalen vermijden

EEN JAAR VOOR DE SPELEN | Zuid-Koreanen zien hun land als de kleine garnaal tussen de grote walvissen Japan, China en Rusland. Maar die garnaal is nu al bijna klaar voor de Spelen.

De Olympische Winterspelen van Pyeongchang moeten de Spelen van de korte wegen worden. Urenlange busreizen blijven de bezoeker, behoudens sneeuwstormen, bespaard. Wie het mondiale evenement (van 9 tot en met 25 februari 2018) op afstand volgt, kan zich vergapen aan de geavanceerde Zuid-Koreaanse technologie. Een sponsor gebruikt de Spelen als vehikel om het nieuwe 5G-netwerk aan de man te brengen. 'Passion. Connected'. Dat is de tekst die overal hangt.

De Zuid-Koreanen zijn hardnekkig. Tot twee keer toe mislukte een campagne om de Winterspelen binnen te halen. Eerst die van 2010, daarna die van 2014. Maar in 2011 lukte het zowaar de gedoodverfde winnaar München ruimschoots te verslaan.

Veel langer nog is de voorbereiding geweest. In Gangneung, waar de ijssporten worden gehouden, op een half uur van Pyeongchang, is van dat verleden wel wat te zien. Het curlingstadion is gedateerd en lijkt wel bedoeld voor de Spelen van 1998. Even verderop is de hal waar kunstrijders en shorttrackers actief zullen zijn. Opgeleverd in december 2016, vlak voor de wereldbekerwedstrijden shorttrack. Net als de Gangneung Oval, die voor de WK afstanden van vorige week door nijvere schoonmakers vrij van bouwstof was gemaakt.

undefined

Sneeuwkanonnen

In Pyeongchang, waar de sneeuwsporten plaatsvinden, lijkt alles gereed voor de Spelen. Het heeft sinds eind januari niet gesneeuwd, maar dat is volgens Kunwoo Park geen enkel bezwaar. Park is manager van het Alpensia sportpark; de naam verraadt waar de Koreaanse inspiratie vandaan komt. In geval van nood worden sneeuwkanonnen ingezet om de Spelen wit te houden.

"De accommodaties zijn voor 96 procent klaar", zegt Kim Jae-youl. Hij drukt zich graag exact uit. Die overblijvende vier procent worden gevormd door het stadion waar de openings- en sluitingsplechtigheid plaatsvinden. Dat wordt september, had de rondleider James Lee een dag tevoren beloofd.

Kim (48) is vicevoorzitter van het organisatiecomité POCOG. Hij studeerde internationale politiek aan Amerikaanse universiteiten (Stanford en Johns Hopkins) en is de directeur bedrijfsplanning bij elektronicagigant Samsung, de grootste van de zeer machtige chaebols (conglomeraten) in het land.

Hij was voorzitter van de Koreaanse Schaats Unie en momenteel is hij lid van het bestuur van de ISU. Bovendien is hij de schoonzoon van Samsungs voorzitter Lee Kun-hee, tevens lid van het Internationaal Olympisch Comté (IOC). Schoonzonen verkeren in Zuid-Korea in een wankele positie. Ze blijven gast en zijn nimmer verzekerd van een plaats in de kernfamilie.

POCOG is al aan zijn derde voorzitter toe. Sinds mei 2016 is Lee Hee-beom de man, een vroegere minister van handel, industrie en energie. Kim looft beide voorgangers van Lee, maar zegt er niet bij dat een van hen zich moest terugtrekken omdat hij te zeer onder invloed stond van Choi Soon-sil, de vrouw die ook een einde lijkt te hebben gemaakt aan het politieke leven van president Park Geun-hye.

Choi had grote invloed op het beleid van Park, zonder een officiële functie te vervullen. Miljoenen dollars ontving ze voor haar eigen stichtingen van de grote bedrijven, die daarmee forse belastingclaims konden ontlopen. Het is het grootste schandaal in een land waar het op straat heel veilig is, maar corruptie veel gezichten kent. Laatste episode: vorige maand stapte de minister van cultuur, sport en toerisme op vanwege een opgedoken zwarte lijst van artiesten, die kritisch stonden ten opzichte van de president.

Zuid-Korea wil met de Spelen de regio rond Pyeongchang op de kaart zetten als wintersportgebied en de economisch wat achtergebleven provincie Gangwon versneld ontwikkelen. "We richten ons op de organisatie van een groot sportevenement, daarom moeten we ver wegblijven van schandalen", zegt Kim.

Zuid-Korea kan bogen op olympische ervaring (de Zomerspelen van 1988) en was deze eeuw gastheer van het WK voetbal (samen met Japan in 2002) en de WK atletiek in Daegu (2011). Ondanks de razendsnelle ontwikkeling die het land de laatste dertig jaar heeft doorgemaakt, zijn enige veteranen van 1988 nog betrokken bij de Spelen van 2018.

Vergeleken bij de vrees voor schandalen zijn alle andere problemen kinderspel. Zo is er enige zorg over het vervoer van de sporters en toeschouwers. Het traject van de hogesnelheidstrein van Seoul naar de regio Pyeongchang zal niet eerder dan in december klaar zijn. Aangezien de hotelcapaciteit in Pyeongchang en omgeving beperkt is, zal er intensief van de verbinding met de hoofstad gebruik worden gemaakt.

undefined

Oranjepakken

Kim weet dat Zuid-Korea qua internationale prestaties een bescheiden wintersportland is en alleen in shorttrack grote faam geniet. Toch durft hij de voorspelling aan dat zijn land twintig medailles zal behalen. "Acht goud, vier zilver, acht brons", zegt hij er meteen bij. Waarom zo veel? "Dan voorkomen we dat die oranjepakken alles meenemen."

Volgens een Koreaans spreekwoord zien de Zuid-Koreanen hun land wel als de kleine garnaal tussen de grote walvissen. Die walvissen zijn dan de minder vriendelijke giganten Japan, China en Rusland. Ondertussen hebben die garnalen wel 's werelds snelste internet.

"Als u de volgende keer komt, hebben we hier een nieuwe president", verzekert de Nederlandse ambassadeur Lody Embrechts. Het duurt een groot deel van de opstandige bevolking al veel te lang. Elke zaterdag demonstreren honderdduizenden in de hoofdstad. Embrechts denkt niet dat het Constitionele Hof Park nog lang in het zadel zal houden. Dan zullen ook de grote bedrijven haar laten vallen en moeten er verkiezingen worden uitgeschreven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden