PVV wil ontregelen, de ministers mogen repareren

'We gaan de gevestigde politiek helemaal gek maken.' Deze opmerking van PVV'er Fritsma vat goed samen waar zijn partij voor staat. Het meldpunt van de PVV voor uit de bocht gevlogen Midden- en Oost-Europeanen past daarin. Minister Gerd Leers moest voor reparatiewerkzaamheden afreizen naar Polen. Premier Rutte werd door de voorzitter van het EU-parlement ter verantwoording geroepen.

Hadden zij hun tijd niet beter kunnen besteden? Nederland scoort economisch slechter dan vergelijkbare Europese landen en het consumentenvertrouwen is hier disproportioneel gedaald. Repareer dat maar.

Wat leek op vaderlandslievendheid ten behoeve van Henk en Ingrid, begint zo langzamerhand te ontaarden in destructie. Temeer omdat het mij volstrekt onduidelijk is wat de PVV nu eigenlijk wil: ze zeggen geen cijferfetisjisten te zijn, dus willen ze zich niet houden aan de door Nederland in Europa zo vurig bepleite en nu bij verdrag vastgelegde normen voor het begrotingstekort. Tegelijkertijd willen ze geen hervormingen om Nederland toekomstbestendig te maken en het economisch onderpresteren van Nederland om te buigen. Nee, ze willen de bezuinigingen aangrijpen om ook over niet-economische onderwerpen als asiel en immigratie te spreken. Daarmee ontpopt Wilders zich tot het Nederlandse equivalent van een Grieks politicus die zijn land in de financiële ellende stortte door Janis en Helena met populistische toezeggingen te paaien.

Politieke journalisten spreken hun bewondering uit voor het feit dat Wilders keer op keer in staat is het debat naar zich toe te trekken. Maar zelden wordt de vraag gesteld welke methode hij toepast, welke effecten hij beoogt en wat zijn doelstelling is.

Neem het debat over de gulden. De methode is duidelijk: een onderzoeksbureau moet Wilders' gelijk bevestigen dat we van de euro af moeten. Maar het inroepen van een bureau is dubieus als een politicus dat doet die door premier Rutte de overtreffende trap van een fact free politicus wordt genoemd. Dus moet hij gewantrouwd worden als hij zich ineens baseert op cijfers, zeker als hij zichzelf ook nog eens geen cijferfetisjist vindt.

Doordat het onderzoek door Wilders is gevraagd, wordt het gereduceerd tot een mening, gebaseerd op de verkeerde veronderstelling dat met terugwerkende kracht kan worden voorspeld wat er van Nederland was gekomen als we niet aan de euro hadden deelgenomen. Inmiddels is de rekenarij in het rapport precies om die reden door experts neergesabeld.

En dan de effecten. Ik had graag een kijkje willen nemen in het Catshuis toen daar de onderhandelingen over de nieuwe begroting begonnen. Over welke crisis zouden ze het hebben gehad? Over de financiële crisis of over de politieke crisis die Wilders bewust verdiept? Want het effect van de guldenstudie is ontregeling. In de media en de politiek trekt het de aandacht van de echte problemen weg en ministers mogen wederom hun tijd aan onzinnige reparaties besteden.

En wat zou de doelstelling van het guldendebat zijn? In ieder geval niet de herintroductie ervan. Het antwoord heeft Fritsma al gegeven: iedereen gek maken. Om uiteindelijk ten koste van Henk en Ingrid electoraal gewin te boeken, voeg ik er aan toe. Net als in Griekenland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden