PVV wenst ‘separatist’ Ollongren dertig jaar achter de tralies

null Beeld ANP
Beeld ANP

Voor de tweede keer in twee weken tijd heeft de PVV haar pijlen gericht op minister Kajsa Ollongren (D66, binnenlandse zaken).

Na een motie van wantrouwen vanwege haar dubbele nationaliteit stelde Kamerlid Martin Bosma woensdag tijdens het begrotingsdebat dat Ollongren ‘thuis hoort achter de tralies voor dertig jaar’. Door als wethouder voor te sorteren op een republiek Amsterdam bij PVV-verkiezingswinst, handelde Ollongren volgens Bosma in strijd met de Grondwet.

Bosma refereerde aan de nieuwjaarsspeech die Ollongren begin dit jaar, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, als wethouder van Amsterdam uitsprak. “Wilders gaat in tegen alles wat Nederland Nederland maakt”, zei de D66-politica toen. “Wat mij betreft geldt dan ook: de komst van Wilders als premier of minister mag dan nog nooit zo dichtbij zijn geweest, dat geldt dan ook voor de oprichting van de Republiek Amsterdam.”

Met deze ‘separatistische fantasieën’ maakt Ollongren zich volgens Bosma schuldig aan het toewerken naar gedeeltelijke afscheiding van het Koninkrijk, iets waar volgens het Wetboek van Strafrecht een gevangenisstraf van dertig jaar voor kan staan. “Het is niet de taak van een D66-wethouder of van de locoburgemeester van Amsterdam om een deel van ons Koninkrijk af te scheiden, en al helemaal niet tot een politiek correcte heilstaat”, aldus Bosma. Hij verwijt Ollongren ‘maling aan de democratie’ te hebben.

Kritiek

Het kwam Bosma op felle kritiek te staan van D66, CDA en Denk. Zij hekelden de keuze van de PVV’er om geen actie aan zijn kritiek te verbinden, zoals een motie of aangifte. D66-Kamerlid Kees Verhoeven verweet Bosma ‘belletje trekken’, CDA-collega Harry van der Molen sprak van ‘babbelverhaaltjes’. “Als u een vent was geweest, liep u de voordeur uit, meldde u zich bij de politie en deed u aangifte.”

Met zijn betoog deelde Bosma ook een sneer uit naar het Openbaar Ministerie, dat volgens hem ‘heel veel creativiteit’ aan de dag legt om PVV-leider Geert Wilders veroordeeld te krijgen in de minder-minder-zaak. “Als het OM één procent van al dat enthousiasme en al die creativiteit aan de dag zou leggen in de zaak-Ollongren, dan heeft het OM een heel sterke zaak.” Tegelijk zei hij daar ‘geen enkele hoop’ op te hebben. “En dus heeft het ook geen enkele zin om naar de politie te lopen.”

Officieel reageert minister Ollongren donderdag in het tweede deel van het debat pas op vragen en opmerkingen uit de Kamer, maar ze hield een eerste reactie woensdag niet voor zich. “De PVV levert hiermee een bijdrage aan nepnieuws”, zei ze. “Bosma heeft veel belangstelling voor mijn persoon, niet voor mijn portefeuille. Ik kan dit niet serieus nemen.” Volgens haar is ‘de fantasie van de heer Bosma op hol geslagen’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden