Update

PVV: Weer miljarden naar noodfonds, hoe gek kun je zijn?

Een toerist met een parasol bij de Akropolis van Athene.Beeld AP

De PVV snapt er helemaal niets van dat eurolanden wederom geld willen lenen aan Griekenland, terwijl dat land volgens de partij geen serieuze poging doet om echt iets te veranderen. Dat zei PVV'er Teun van Dijck vandaag.

Hij wees op krantenberichten dat de Grieken 200 miljard euro hebben weggesluisd naar Zwitserse bankrekeningen. 'Hoe gek kun je dan zijn om miljarden aan Griekenland te geven? Laat ze dat geld gebruiken om de schuld af te betalen, maar blijf af van de belastingcenten van Henk en Ingrid', aldus Van Dijck.

Volgens de PVV'er komt Griekenland beloften niet na. Zo zou het land niet snijden in het grote ambtenarenbestand, te weinig staatsbezittingen privatiseren en te weinig werk maken aan het innen van belastingen. 'De belastinginspecteurs staken', aldus Van Dijck.
PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk daagde Van Dijck uit de stekker uit het kabinet te trekken. Maar Van Dijck zei dat hij de PvdA, die steun geeft aan het kabinet, juist voor gek verklaart. Plasterk noemde dat 'een laf verhaal'.

CDA: Revolutionaire maatregelen

Volgens het CDA zijn 'revolutionaire maatregelen' nodig om de Europese Unie en de euro uit het dal te trekken. Dat zei CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel vandaag in het Kamerdebat over de euro.

Volgens Ormel is de redding van de euro een landsbelang. De crisis vraagt 'een ondubbelzinnige keuze voor Europa'. Hij verwacht daadkracht de komende dagen van het kabinet en van de euroleiders. 'Uit de as van de puinhopen van vandaag moeten een sterke Unie en een sterke euro verrijzen.'

VVD: Niet op zaken vooruit lopen

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil tijdens het debat over de eurotop niet op zaken vooruit lopen. 'Na morgen weten we meer', stelde VVD-Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff vandaag.

De VVD acht het noodzakelijk dat probleemlanden in de eurozone geholpen worden. Maar dan moeten wel strikte voorwaarden gelden, waarbij deze landen de overheidsfinanciën in de hand houden.
'We helpen, maar niet met vreugde. Het is vooral voor onszelf om erger te voorkomen. Het is kiezen tussen twee kwaden. Je kunt boos zijn dat landen er een zooitje van hebben gemaakt. Maar als we niet helpen, kunnen we ons spaargeld verliezen en verdwijnen er banen', schetste Dijkhoff.

SP: Aanheelhouders banken niet ontzien
Als Europa besluit om banken steungeld te geven, dan mogen aandeelhouders en obligatiehouders van de financiële instellingen niet ontzien worden. Ook zij zullen hun steentje moeten bijdragen. Zo reageerde Tweede Kamerlid Ewout Irrgang van de SP.

'Mogelijk worden de banken met ons geld, via het noodfonds, gesteund. Mogen de aandeelhouders en obligatiehouders dan ontzien worden? Ik vraag dat de premier', stelde Irrgang.

Als banken steun krijgen, moet er bij de financiële instellingen een verbod op bonussen intreden. Ook moet er sprake zijn van een gedeeltelijke privatisering, aldus het Kamerlid.

Mark Rutte: lippen op elkaar

Premier Mark Rutte kan op dit moment niet heel veel zeggen over de aanpak van de Europese schuldencrisis en de Nederlandse inzet bij de EU-top morgen. Dat zei hij eveneens bij het debat vandaag.

Rutte wees erop dat de ministers van Financiën nu in Brussel vergaderen en dat veel nog niet duidelijk is. Als hij antwoord zou geven op alle vragen van de Kamer, kan dat de Nederlandse onderhandelingspositie schaden, aldus de premier. Hij kondigde aan daarom 'zeer beperkt te zijn' in zijn beantwoording.

Het debat begon zonder minister Jan Kees de Jager van Financiën, die in Brussel overleg voert. Hij kan mogelijk pas om zes uur in de avond in de Kamer zijn.

Premier Rutte was eerder deze week in Rusland.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden