PVV: Wat kost ons de allochtoon?

De fractie van de Partij voor de Vrijheid. Vlnr: Bosma, Madlener, Graus, De Roon, Agema, Wilders, Brinkman, Van Dijck en Fritsma (Werry Crone)

De PVV wil exact weten hoeveel geld allochtonen de staat kosten en hoeveel ze opbrengen. Het is de vraag of de ministeries meewerken aan deze kosten-batenanalyse.

De Partij voor de Vrijheid heeft bijna alle Haagse ministeries gevraagd uit te rekenen hoeveel geld ze precies uitgeven aan allochtonen en hoeveel inkomsten uit allochtone kring er binnenkomen voor de Nederlandse samenleving.

Geert Wilders’ fractiegenoot Sietse Fritsma is voor die kosten-batenanalyse een bombardement begonnen van schriftelijke Kamervragen aan alle leden van het kabinet die iets te maken hebben met migrantenbeleid. In één beweging adresseerde hij begin deze week zijn verzoeken aan de departementen van financiën, sociale zaken, volksgezondheid, volkshuisvesting, onderwijs, economische zaken en defensie. De kern van Fritsma’s vragen is steeds dezelfde: Den Haag geeft onevenredig veel geld uit aan (niet-westerse) allochtonen en ziet daar weinig voor terug.

Van de fiscus wil de PVV’er weten hoeveel minder allochtonen aan belasting betalen ten opzichte van oorspronkelijke Nederlanders. Omdat migranten vaker werkloos zijn of minder verdienen, scoren ze onevenredig slecht aan de inkomstenkant van de belastingdienst, voorspelt Fritsma alvast in zijn vragen.

Van het departement van onderwijs wil hij een overzicht krijgen van de onevenredig hoge budgetten die daar worden besteed aan allochtonen, die naar zijn waarneming verantwoordelijk zijn voor veel spijbelende leerlingen. Volksgezondheid moet ophoesten hoeveel duurder allochtonen zijn voor de gezondheidszorg, omdat zij vaker langs gaan bij een huisarts. Fritsma signaleert ook een zwaarder beroep op zorg en welzijn omdat aandoeningen bij deze groep vaker voorkomen, bijvoorbeeld bij kinderen die worden geboren uit neef-nichthuwelijken.

Op dezelfde voet vraagt het Kamerlid om opheldering aan Sociale Zaken over meer dan gemiddelde verstrekking van sociale uitkeringen en aan Volkshuisvesting over de hoge kosten van het beslag op de sociale woningbouw. Justitie moet van hem uitrekenen of allochtonen ongewoon duur zijn voor de rechterlijke macht en terrorismebestrijding.

Het gaat de PVV niet alleen om dit jaar of de komende rijksbegroting. De partij wil alle kosten en baten van veelkleurig Nederland op een rij krijgen over de afgelopen vijf jaar, plus een voorspelling voor de komende vijf jaar.

Het is niet voor het eerst dat de PVV daarom vraagt. In een Kamerdebat vorige maand schermde Fritsma in een debat met PvdA-minister Van der Laan (wonen, wijken, integratie) al eens met een schatting dat het ’extra beroep op sociale en andere voorzieningen’ de Nederlandse staat 100 miljard euro kost. Over welke periode hij die schatting maakte, zei het PVV-Kamerlid er toen niet bij. Fritsma viel Van der Laan destijds aan op de opmerking van de minister dat „veel moslims in Nederland ook een bijdrage leveren aan de maatschappij”.

Van der Laan beloofde hem toen een globaal lijstje van kosten en baten. Nu eist de PVV echter een zeer gedetailleerde rekensom. Van der Laan zei in het debat toen ook: „Ik ben op geen enkele manier geïmponeerd door het argument van de kosten”. Het was gisteren nog niet bekend of alle departementen de PVV-vragen afzonderlijk gaan beantwoorden of dat de betrokken bewindslieden van Balkenende IV een gezamenlijke antwoordstrategie afspreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden