Opinie

PVV vs D66: moet je maar wennen aan niet-westerse meerderheid?

In de Haagse Schilderswijk wonen 110 verschillende nationaliteiten samen. Beeld Inge van Mill
In de Haagse Schilderswijk wonen 110 verschillende nationaliteiten samen.Beeld Inge van Mill

Accepteer dat straks een meerderheid van de inwoners van Den Haag en andere steden een niet-westerse afkomst heeft, zo zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen onlangs in Trouw in een interview over de Schilderswijk. De fracties van D66 en de PVV in de Haagse gemeenteraad meldden zich na dat interview samen bij deze krant om elk een opiniestuk te schrijven over de oproep van Van Aartsen. D66 is de grootste coalitiepartij in het Haagse gemeentebestuur. De PVV is de grootste oppositiepartij in Den Haag.

Nee: Stad kan massa-immigratie en islamisering nu al niet meer aan
Léon de Jong, Fractievoorzitter PVV in Haagse gemeenteraad

Alleen dwazen leggen zich neer bij nog meer criminaliteit, nog meer uitkeringsafhankelijkheid en een nog verdergaande islamisering van Den Haag. Want dat is wat er zal gebeuren als wij ons neerleggen bij een niet-westerse meerderheid.

Onze stad kan de gevolgen van de massa-immigratie nu al niet meer aan en de gevolgen van nog meer islamisering zullen desastreus zijn. De islam staat namelijk haaks op vrijheid. Juist hetgeen wij, met alles wat wij in ons hebben, zouden moeten koesteren en verdedigen, maar waar de laffe elite onder aanvoering van Jozias van Aartsen in haar daden weinig mee op heeft. Althans als het gaat om de vrijheid voor de autochtone bevolking.

Er is wél genoeg vrijheid voor wat ik noem islamtuig. De vrijheid om bijvoorbeeld zonder al te veel tegenwerking middels kreten als 'dood aan de Joden' op te roepen tot haat en geweld. Om journalisten te mishandelen en hun het werken onmogelijk te maken. Om met IS-vlaggen te wapperen en te dreigen dat ons land solliciteert naar een aanslag. De vrijheid om, na een paar maanden jihadistisch dood en verderf te hebben gezaaid, voorrang te krijgen op een huurwoning en ondertussen als tikkende tijdbom door de straten van Den Haag te lopen. En de vrijheid om de islamisering zonder tegenwerking ten uitvoer te brengen.

Dit alles komt samen in de Schilderswijk. Een islamitisch broeinest. Van Aartsen doet zijn best om Nederland ervan te overtuigen dat het een prachtwijk is met wat uitdagingen. We moeten het vooral niet te groot maken, vindt hij. Lachwekkend, als het niet zo triest zou zijn.

Zo is er veel ophef over de term 'Sharia Driehoek', die gebruikt wordt om de Schilderswijk te omschrijven. Ophef die er vooral is bij mensen die zich al hebben neergelegd bij een toekomstbeeld dat gedomineerd wordt door de islam. Die zich al hebben neergelegd bij de totstandkoming van 'Den Hagistan' waarin ons alle verworven vrijheden worden afgenomen. Dwazen die zich met hun buiging voor de islam afkeren van vrijheid, gelijkheid en democratie. Die onze stad en ons land met hun hart al hebben weggegeven aan hetgeen ons de oorlog heeft verklaard: de islam.

Met types als Van Aartsen winnen we die oorlog niet. Hij heeft wat de PVV betreft in zijn functie als burgemeester dan ook niets te zoeken in de stad van vrede en recht. Het neerleggen van zijn ambtsketen zou een zegen zijn voor Den Haag en tegelijkertijd zijn enige echt goede daad voor de stad.

Uitzicht op Den Haag. Beeld anp
Uitzicht op Den Haag.Beeld anp

Ja: Internationalisering is een feit en Den Haag verandert mee
Robert van Asten, fractievoorzitter D66 in Haagse gemeenteraad

Door de Haagse straten lopen in 2015 meer dan een half miljoen bewoners die samen meer dan 140 nationaliteiten vertegenwoordigen. Die diversiteit zie je overal in het straatbeeld. Het maakt de stad kleurrijker dan ooit.

D66 schrikt niet van de constatering van de burgemeester. We zijn er trots op dat onze internationale stad van vrede en recht een open stad is, waar mensen uit alle windstreken naartoe komen om aan hun toekomst te werken.

De vraag is: hoe vormen wij met zoveel diversiteit toch één Haagse samenleving?

Wij verwachten van iedereen in onze stad dat ze meedoen en een steentje bijdragen, maar dan moet de basis wel goed zijn. Daarom moeten we discriminatie grondig bestrijden. Een sollicitant uit de Schilderswijk mag nooit op afkomst of achtergrond worden afgewezen. Keer op keer op je afkomst in plaats van je talent te worden beoordeeld, is funest voor je zelfvertrouwen en je vertrouwen in de toekomst.

Het wegzetten van bevolkingsgroepen, zoals de PVV dat doet, zal ons nooit dichter bijeenbrengen. 'Minder, minder, minder' leidt niet tot een betere samenleving, maar tot verdeeldheid, achterdocht en haat.

Het gemeentebestuur werkt onder leiding van D66 elke dag aan een betere economie, zodat meer mensen voor hun gezin een inkomen kunnen verdienen. We investeren miljoenen extra in onderwijs, omdat onderwijs niet alleen de sleutel is tot een gemeenschappelijke taal en een baan, maar ook tot wederzijds begrip. Op school leren kinderen kritisch nadenken en hun mening onderbouwen. Cruciaal om tot goedgebekte Hagenaar uit te groeien en te weten wat wel en niet kan.

In recente reportages uit de Schilderswijk in de Verdieping lieten bewoners, ondernemers, leraren en vrijwilligers van 110 verschillende culturen zien hoe ze zich elke dag samen inzetten om hun wijk mooier en leefbaarder te maken. De 'Schilderswijk Broeders' bijvoorbeeld, zijn waardevolle rolmodellen, die jongeren inspireren om een diploma te halen.

Die gemeenschapszin van allerlei culturen bij elkaar in de Schilderswijk is een inspiratie voor de hele stad.

Internationalisering is een feit en Den Haag verandert mee. Wij hebben een keuze hoe we daar mee omgaan. Willen we een stad waarin we langs elkaar heen leven en door elkaar heen schreeuwen? Of werken we aan een stad waarin we heldere grenzen stellen en samen de handen uit de mouwen steken voor een beter Den Haag? D66 kiest voor het laatste: een open, tolerante en vrije stad, ook in de toekomst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden