'PVV trekt Hindostanen uit alle sociale klassen'

Geert Wilders in een uitzending van radiozender Q-music. Beeld ANP
Geert Wilders in een uitzending van radiozender Q-music.Beeld ANP

Succes en hindoe-nationalisme zijn voor Surinaamse Hindostanen in Nederland de belangrijkste redenen om op de PVV te stemmen. Dat blijkt uit onderzoek van de Surinaams-Hindostaanse antropoloog Shashi Roopram aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, dat hij vanavond tijdens de verkiezingsconferentie 'Kieskleurig' in Den Haag presenteert. Hij interviewde tientallen Hindostanen in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Opmerkelijk is dat Hindostaanse moslims die PVV stemmen zich niet aangesproken voelen als Wilders zijn anti-islamstandpunt uitdraagt. "Zij zeggen dat het niet over hen gaat, maar over de Turken en Marokkanen", zegt de onderzoeker.

Succesvol
Hindostaanse PVV-stemmers trekken zich op aan hun groepsidentiteit, zegt Roopram. "Ze zeggen dat de Hindostaanse gemeenschap succesvol is. Hindostanen vallen niet negatief op, veroorzaken nauwelijks overlast en werken hard. Ook voelt een aantal zichzelf Nederlander en geen buitenlander, vanwege de koloniale link tussen Suriname en Nederland. Wilders bevestigt het wereldbeeld van de Hindostanen over bijvoorbeeld immigratie. Ook al zijn ze zelf of hun ouders gemigreerd en zijn ze zelf niet zo succesvol, dat beeld van succes houden ze graag vast."

De mensen die zich verlaten op dat 'succesverhaal' hebben volgens Roopram niets met het anti-islamstandpunt van de PVV. "Die dat wel hebben, zijn de hindoes die zich beroepen op hindoenationalistische ideeën over moslims: hindoes die de moslims zien als bezetters en onderdrukkers van hindoes, India en mogelijk straks de rest van de wereld als ze niet worden gestopt. Zij kregen dat mee in hun opvoeding met eeuwenoude verhalen over de islamitische overheersing van Azië, zoals de mogols in India die hindoeschatten vernietigden. Dat beeld is overigens imaginair, want zelf hebben de stemmers nooit moslimonderdrukking meegemaakt."

Pim Fortuyn
Die groep PVV-stemmers die Roopram heeft gesproken, bestaat uit hoogopgeleiden, laaggeschoolden, studenten, ondernemers, werkenden, werklozen, jong en oud. "Daaruit blijkt dat de Hindostaanse keuze voor de PVV niets te maken heeft met sociale klasse, opleiding, buurt, geslacht of leeftijd."

Al sinds de opkomst van Pim Fortuyn werd geroepen dat Hindostanen in Rotterdam massaal op Leefbaar Rotterdam hebben gestemd. Toen Geert Wilders met zijn PVV enorme winst boekte, gonsde ook meteen rond dat een deel van deze etnische groep - ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking is Surinaams-Hindostaans - hem aan zetels heeft geholpen. "Het is moeilijk te onderzoeken of zij ook werkelijk in het stemhokje op de PVV hebben gestemd, want mensen vertellen niet altijd wat ze stemmen."

undefined

Citaten Hindostanen over hun PVV-stem:

"Als je een beetje weet hoe de islam groot is geworden, in India bijvoorbeeld, en dat dit met zoveel geweld gepaard ging. Geert Wilders waarschuwt daar nu al voor. Want moslims willen gewoon dat de wereld moslim wordt. Dat is hun streven."

"Als je alleen al kijkt in Nederland - ik weet niet hoeveel moslims er zijn, 4, 5 of 6 procent - en ziet dat zij al zo'n stempel drukken op dit land. Op scholen. Op ziekenhuizen. Dat er halal moet worden geserveerd, bijvoorbeeld. Bij voetbalclubs wordt geen varkensvlees meer geserveerd omdat er twee of drie Marokkanen in spelen."

"Ik heb gezien dat er heel veel immigranten komen die eigenlijk Nederland niet in hoeven. Dat roept Wilders een halt toe."

"Er zijn ook Turken en Marokkanen die heel succesvol zijn. Maar zij staan niet op de voorgrond. Daarnaast is er ook een hele grote groep die niet succesvol is, ja, misschien succesvol in de onderwereld maar niet in de maatschappij. Hindostanen zijn stille mensen. Die doen hun werk op de achtergrond. Die hoeven niet op de voorgrond te staan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden