PVV tegen elite in Eerste Kamer

Premier Rutte volgt, samen met enkele collega's uit het kabinet, de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer. © ANP

Niets is moeilijker dan vernieuwen. Machiel de Graaf zei het gisteren alsof hij het zelf had bedacht, maar het is een citaat, zei hij eerlijk. Van Machiavelli.

Want hoewel de PVV, de partij waarvan hij fractievoorzitter is, meent dat de Eerste Kamer beter vandaag dan morgen kan worden afgeschaft, houdt de partij zich keurig aan de mores. En die zijn dat de fractievoorzitter bij de Algemene Beschouwingen toch op zijn minst één denker citeert.

De Graaf had er zelf twee: naast Machiavelli ook Plato. Daarmee voegde hij zich in het rijtje van VVD (Johan Huizinga en John Stuart Mill), ChristenUnie (ook Johan Huizinga, maar tevens John Kenneth Galbraith) en D66 (Lewis Caroll en Robert Dahl).

Maiden speech
De Graaf hield gisteren zijn eerste toespraak, zijn maiden speech, in de Eerste Kamer. De partij is een nieuw element in het bolwerk van traditie en ervaring.

En omdat de partij, de PVV, ook een relatief nieuwe partij is, memoreerde zijn naamgenoot, Kamervoorzitter Fred de Graaf, achteraf ook de ogenschijnlijke routine van de PVV-voorman, die sinds een jaar politiek actief is in de Haagse gemeenteraad. Stukken minder dan de pagina's lange cv's die achter de namen van de andere Kamerleden staan.

Ging het verder urenlang over huizenmarkt en eurocrisis, De Graaf ging in op de ellenlange cv's van de senatoren. Voor hem en zijn partij zijn de nieuwe collega's in de groene bankjes een elitaire club van beroepsbestuurders. Een club die weinig bestaansrecht heeft.

434 bijbanen
Over het algemeen wordt gesteld dat senatoren, die één dag per week naar Den Haag komen, stevig geworteld moeten zijn in de samenleving. Ze moeten een baan hebben en liefst nog enkele bestuursfuncties bij maatschappelijke organisaties bekleden.

Maar De Graaf keerde dat principe om: alles bij elkaar, zei hij, hebben de leden van de Eerste Kamer behalve hun Kamerlidmaatschap 434 bijbanen. Dat is 5,7 functie per senator.

Vooral de sociaaldemocraten moesen het ontgelden. "Bij de PvdA is het gemiddelde zelfs 7,7 per persoon", zei de Graaf, met een extra sneer naar fractievoorzitter Marleen Barth: zij heeft in totaal 18 functies. "Dat gaat Henk en Ingrid niet lukken", denkt De Graaf. En daarom, zo meent hij, is de kloof tussen burger en politiek zo groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden