PVV, SP en PvdA slijpen de messen

Kunduz-akkoord wordt inzet felle verkiezingscampagne

De partijen die donderdag het Kunduz-akkoord over het financieel reddingsplan voor Nederland sloten kunnen hun borst nat maken. In de aankomende verkiezingscampagne zullen zowel de rechtse als linkse flankpartijen de fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hard gaan aanpakken. Partijen die traditioneel tot het politieke midden gerekend kunnen worden.

Uniek is dat nu ook de PvdA in ieder geval tijdelijk tot een linkse flankpartij kan worden gerekend. De partij van Diederik Samsom is buiten het Kunduz-akkoord gebleven en is daardoor automatisch in het kamp van de SP terechtgekomen, al kunnen de motieven van de PvdA verschillen van die van de SP.

SP, PvdA en PVV kondigden donderdagavond aan het pakket om 11,7 miljard netto te bezuinigen in 2013 tot inzet maken van de verkiezingscampagne. Het is een illusie te denken, zoals demissionair premier Rutte gisteren op zijn persconferentie beweerde, dat de 'verkiezingscampagne niet gaat over het pakket voor 2013'.

Ook al zouden de Kunduz-fracties braaf hun eigen individuele campagne willen voeren, zij zullen op basis van het akkoord van afgelopen donderdag door SP, PvdA en PVV in de verdediging worden gedrongen. Daarbij is het voor de betrokken fracties, die moeilijke besluiten voor hun rekening hebben genomen die burgers fors zullen treffen, traditioneel lastiger om campagne te voeren, dan partijen die geen vuile handen hebben gemaakt.

In dit verband is het dan ook te gemakkelijk om nu al te beweren dat bijvoorbeeld de PvdA de grote verliezer is, alleen maar op basis van de constatering dat de partij niet wilde meedoen. Vanuit politieke en electorale overwegingen had de PvdA goede redenen geen handtekening onder het akkoord te zetten. Bijvoorbeeld vanwege het moeizaam met de vakbeweging afgesloten pensioenakkoord, dat nu overboord is gezet en vanwege de nul-lijn voor lagere en middeninkomensgroepen.

De PvdA wilde wel bezuinigen, alleen op een andere manier dan VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Jolande Sap zei donderdagavond laat al dat na de verkiezingen gewoon weer met de PvdA onderhandeld zal worden 'om een zo progressief mogelijke coalitie' mogelijk te maken.

Toch zou het aan de andere kant merkwaardig zijn dat de partijen die nu een miljardenbezuinigingspakket voor volgend jaar afspreken niet met elkaar door zouden gaan, als de stemverhoudingen in hun voordeel zijn. Wat dit betreft is het Kunduz-akkoord een eerste stap op weg naar een coalitie in het politieke midden.

Zij hebben naar de kiezer twee bindende motieven. De partijen namen verantwoordelijkheid in politiek en economisch moeilijke tijden en zij zijn bereid 'over hun eigen schaduw heen te stappen', 'in het belang van het land'. Dat zal de kiezer aanspreken, hopen ze.

PVV, SP en PvdA zullen uiteraard de Kunduz-partijen tot hun gemeenschappelijk tegenstander rekenen, ze hebben wel een probleem met elkaar. Ze vissen deels in dezelfde vijver, afgezien van het migratievraagstuk. De drie partijen richten zich op de lagere en iets hogere inkomensgroepen, die wat stemgedrag snel van de één naar de andere partij hoppen. Ze laten zich moeilijk vangen. In dit perspectief is de PVV van Geert Wilders wat sociaal-economische en financiële standpunten betreft, een links populistische partij.

In de Tweede Kamer werd Geert Wilders, na zijn breuk met de VVD en CDA, door alle partijen genegeerd. Maar ook dat is een onderschatting. Wilders moet in staat worden geacht veel kiezers te kunnen mobiliseren.

Tijdpad naar stembus
De Tweede Kamerverkiezingen zullen definitief op 12 september worden gehouden. Het spoorboekje:

18 juni: Nieuwe politieke partijen kunnen tot deze datum hun naam laten registreren bij de Kiesraad

31 juni: De partijen moeten hun kandidatenlijsten inleveren

1 augustus: Kiezers die in het buitenland wonen, kunnen zich tot deze datum laten registeren

12 september: Tweede Kamerverkiezingen

17 september: De Kiesraad stelt tijdens een openbare zitting de verkiezingsuitslag officieel vast

18 september: Prinsjesdag

20 september: Ontbinding van de oude Tweede Kamer en de eerste samenkomst van de nieuwe Tweede Kamer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden