PVV moet op 4 mei zelf wegblijven

In haar Podiumbijdrage van 3 mei in Trouw betoogt Oud-Tweede Kamerlid Mei Li Vos dat toen zij vorig jaar bij de 4 meiherdenking naast Fleur Agema zat, zij blijkbaar iets anders herdacht dan haar collega-Kamerlid van de PVV. Van Agema mag verwacht worden dat ze zich kan vinden in de inhoud van het boek van PVV'er Martin Bosma 'De schijn-elite van de valsemunters'. In dit werk wordt betoogd dat het nationaal-socialisme van Hitler de erflater van het huidige links: PvdA, GroenLinks en de Socialistische Partij, is.

Komt dat ongeloofwaardig over? Het staat toch heus in genoemd werk van Martin Bosma, dat in 2010 verscheen maar waarvan deze specifieke inhoud in de diverse nogal matte recensies ervan nog nauwelijks het publieke debat gehaald heeft. Een aantal citaten spreekt evenwel boekdelen.

"Er leven bij de Nationaal-Socialistische Beweging wel meer ideeën die heden ten dage nog steeds op warme gevoelens bij links kunnen rekenen." (p. 260) "Meinoud Rost van Tonningen, onder andere directeur van De Nederlandsche Bank, is overtuigd socialist." (p. 259) "Wie is de partij die in Nederland pioniert met de Europese gedachte? Opnieuw de NSB." (p. 261). "Genocide als beleidsinstrument duikt al op bij de oorsprong van het socialisme." (p. 258).

Portee van de gedachten van Bosma is dat Hitlers NSDAP en Musserts NSB linkse politieke partijen zijn - hij verwijst ook geregeld naar de socialist Hitler - en dat daarom het huidige links de erfgenaam is van genoemde partijen.

Bosma maakt deze vergelijking, onder andere omdat juist zijn partij, de PVV, ervan beschuldigd wordt, bijvoorbeeld door historicus Von der Dunk, genoemde erfgenaam te zijn, maar dat dat niet klopt omdat de PVV rechts is en dus nooit geassocieerd kan worden met de linkse partijen die de Tweede Wereldoorlog veroorzaakt zouden hebben.

Mei Li Vos stelt in haar bijdrage dat de PVV-politici, uit piëteit voor de nabestaanden, maar thuis moeten blijven bij de herdenkingen op 4 mei, omdat zij blijkbaar iets heel anders herdenken dan de andere leden van het parlement.

Zij speelt hier een emotionele kaart en dat is gezien haar privéverleden als familielid van een Auschwitz-overlevende alleszins begrijpelijk. Politiek is dit echter niet handig omdat ze zo de PVV weer in een slachtofferrol manoeuvreert en daar kan de partij alleen maar garen bij spinnen.

Alternatief is vanuit het perspectief van de PVV te reageren: welke rechtgeaarde PVV'er, die links ziet als erfgenamen van de beulen van het nationaal-socialisme wil er nu zij aan zij staan met zijn linkse parlementscollega's bij de herdenkingen? Waren het mannen en vrouwen met een rechte rug, dan kwamen ze niet opdagen of liepen ze tijdens de herdenkingen uit protest weg (dat hebben ze in het parlement al eens eerder gedaan).

Maar dat durven ze niet en dat doen ze niet want daarmee trekken ze de aandacht al te zeer op hun eigen bizarre interpretatie van die (nationaal-)socialistische werkelijkheid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden