PVV: Laat Europa uitzondering maken voor ons migratiebeleid

PVV-Kamerlid Fritsema. Beeld
PVV-Kamerlid Fritsema.

Als Europa de kabinetsplannen voor gezinsmigratie blokkeert, moet Nederland kiezen voor een zogeheten opt-out. Dat zei PVV-Kamerlid Fritsma gisteren tijdens een debat ter voorbereiding van de JBZ-raad van morgen. Tijdens deze raad vergadert minister Leers (immigratie) met zijn Europese collega-ministers van justitie en binnenlandse zaken.

Een opt-out is een uitzonderingsregel waardoor een lidstaat van de Europese Unie zich niet aan een bepaalde Europese afspraak hoeft te houden. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk via een opt-out bedongen dat ze niet meedoet aan de euro. Volgens de PVV moet Nederland een dergelijke route volgen om te voorkomen dat 'de door niemand gekozen Eurocommissaris Malmström ons gedoogakkoord door de shredder haalt'.

In dat gedoogakkoord staat dat partners minimaal 24 jaar moeten zijn voordat ze naar Nederland gehaald mogen worden. Nu is dat nog 21 jaar. Mensen die hun partner naar Nederland willen halen, moeten voldoen aan een inkomenseis van 120 procent van het minimumloon. Om deze maatregelen te kunnen realiseren, moet echter eerst een Europese richtlijn worden aangepast.

Voordat Eurocommissaris Malmström (binnenlandse zaken) die weg inslaat, wil ze eerst peilen hoeveel animo daarvoor is. Daarom stuurde ze half november het zogeheten Groenboek voor het Europese migratiebeleid naar alle lidstaten, met daarin vijftien vragen over het huidige beleid. Volgens Fritsma zijn de vragen echter te eenzijdig, omdat ze enkel uitgaan van het belang van de immigrant.

De PVV-oplossing oogstte een hoop kritiek van de oppositie. "Bij een opt-out zeg je Europese Verdragen op en trek je je terug op een eiland", stelde D66-Kamerlid Schouw. Volgens GroenLinks-Kamerlid Dibi klinkt zo'n opt-out simpel, maar is 'voor zo'n Verdragswijzing ook steun van de lidstaten nodig'. De oppositiefracties waren benieuwder naar de landen die Leers steunen. "Ik heb begrepen dat de minister Italië heeft gesmeekt om support", zei Dibi. De bewindsman wilde daar echter niet op in gaan. "U wil één land dat het gedoogakkoord omarmt, maar dat is er niet. Wel zijn er veel landen die ook vinden dat de richtlijn veranderd moet worden."

Evenals de oppositie voelt Leers niets voor een opt-out, al is hij het met Fritsma eens dat het Groenboek 'niet alles gebracht heeft waar we wel op hoopten'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden