PVV knaagt aan twee taboes

Een medewerker bekijkt de vacatures in een vestiging van het UWV WERKbedrijf in Amsterdam. Beeld ANP XTRA

De PVV ziet het ontslagrecht en de WW niet langer als absolute taboe-onderwerpen. Toch is de kans dat er binnenkort werkelijk iets gaat veranderen op de arbeidsmarkt alleen maar kleiner geworden.

Kamerlid Ino van den Besselaar had het gisteren moeilijk in een debat dat officieel ging over tijdelijke arbeidscontracten. Dat het hem moeilijk werd gemaakt, kwam door uitspraken die hij in Trouw had gedaan. Het PVV-Kamerlid zei dat hij nadenkt over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en verbeteringen die nodig zijn. Het ontslagrecht kan volgens hem eenvoudiger en de WW kan wellicht beter aan werkgevers en werknemers worden overgelaten. Maar dan niet in deze kabinetsperiode - en erg concreet wilde hij het nog niet maken.

Zoals te verwachten vlogen zijn collega-Kamerleden er gisteren in. De PVV is toch de uitvinder en de hoeder van het taboe op het ontslagrecht en de WW? Wil Van den Besselaar die dan toch versoepelen?

De PVV'er zag de bui al hangen. Een beschuldiging dat zijn partij weer een belofte breekt kan hij niet gebruiken. Het ging hem om het veranderen van het stelsel, zoals ook in het artikel in de krant staat. Het woord versoepelen heeft hij nooit gebruikt. Een uitweg voor Van den Besselaar om alles te ontkennen.

In één ruk door zei hij het ook nooit over de WW te hebben gehad en met een grap over de onbetrouwbaarheid van kranten kreeg hij de lachers op zijn hand en was het debat gesloten. Dat hij vervolgens per sms bevestigde ideeën te hebben over de WW die in een volgende kabinetsperiode niet langer hoe dan ook op zijn veto zullen stuiten, doet er voor het parlementaire debat niet toe.

Conclusie: de PVV heeft een eerste aanzet gegeven om rechten en plichten op de arbeidsmarkt bespreekbaar te maken. Dat kan veelbetekenend zijn, maar de aanzet is voorzichtig.

Is er dan op de korte termijn iets mogelijk via de andere weg, die van de polder? Steeds moeilijker, bleek ook gisteren. Vakcentrale FNV is voorlopig nog met zichzelf bezig. Vakbondsvoorzitter Henk van der Kolk zei gistermiddag in NRC Handelsblad dat een nationaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en kabinet er voorlopig niet in zit. En het pleidooi van werkgeversvoorman Bernard Wientjes, gisteren in Trouw, om iedereen op de nullijn te zetten, brengt de partijen niet dichter bij elkaar.

De hervormingsgezinden moeten het voorlopig doen met een uitgebreide hoorzitting die de Tweede Kamer in mei wil organiseren. Er kan pas echt iets veranderen op de arbeidsmarkt als de vakbeweging op orde is en de politieke situatie, al of niet onder druk van de economische omstandigheden, verandert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden