'PVV-kandidaat weg na AIVD-brief'

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft vorige maand een brief met belastende informatie over Gidi Markuszower naar partijleider Geert Wilders gestuurd. Markuszower, die vijfde stond op de lijst van de PVV, trok zich daarna terug als kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van bronnen in Den Haag. Markuszower zelf heeft tegenover de krant bevestigd dat de brief de reden was voor zijn vertrek.

Eerder gaf Markuszower nog aan zich niet senang te voelen bij het continu onder een negatief vergrootglas liggen, zoals hem de twee weken daarvoor was overkomen. Zo werd bekend dat hij in 2008 was aangehouden. Tijdens een viering van zestig jaar Israël in de RAI droeg hij een vuurwapen bij zich.

De informatie in het schrijven was afkomstig van inlichtingendienst AIVD. Markuszower zou een risico voor de integriteit van Nederland hebben gevormd en zou betrokken zijn geweest bij een organisatie die informatie heeft overgedragen aan een buitenlandse mogendheid. Daarnaast zou de PVV-kandidaat contact hebben gehad met medewerkers van een buitenlandse inlichtingendienst.

De beschuldigingen zijn volgens Markuszower zo absurd dat hij zich in het belang van de partij zou hebben teruggetrokken. Hij dreigt een rechtszaak wegens smaad aan te spannen tegen de staat als de beweringen in de brief niet met feiten kunnen worden gestaafd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden