PVV in peiling grootste in Den Haag

PVV-leider Geert Wilders in Den Haag. Beeld reuters

Ondanks interne ruzies in de afgelopen jaren is de PVV virtueel de grootste partij in de stad Den Haag. Als er nu wordt gestemd voor de gemeenteraad, zou de partij de meeste stemmen krijgen. Dat blijkt uit een gepresenteerde enquête van TNS Nipo. Den Haag kiest, net als de rest van het land, op 19 maart een nieuwe gemeenteraad.

In de peiling krijgt de PVV bijna 18 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen in 2010 eindigde de PVV, met Geert Wilders als lijstduwer, op bijna 17 procent. De partij zou nu acht zetels krijgen, evenveel als bij de vorige verkiezingen.

Van de acht zetels die de Haagse PVV in 2010 won, zijn er nu nog vijf over. Paul ter Linden en Richard de Mos braken met de PVV en gingen als eenmansfracties verder. Arnoud van Doorn stapte uit de partij, bekeerde zich tot de islam en is nu raadslid voor de Partij van de Eenheid.

De PvdA is momenteel de grootste in Den Haag, maar zakt van 21,2 procent (tien zetels) naar 16,9 procent (acht zetels). De VVD gaat van 14,6 procent (zeven zetels) naar 11,1 procent (vijf zetels). D66 boekt een behoorlijke winst en gaat de VVD voorbij. Grote nieuwkomer is de Ouderenpartij Den Haag. Die krijgt in de peiling 4 procent (2 zetels).

TNS Nipo vroeg ook naar de belangrijkste verkiezingsthema's in Den Haag. Daar is te zien 'dat de economische crisis erin hakt', zeggen de onderzoekers. Kiezers vinden gezondheidszorg, armoedebestrijding, werk en inkomen het belangrijkst. Veiligheid speelt ook nog een rol, maar veel minder dan in 2010.

In de peiling is ook een duidelijk verschil tussen autochtonen en niet-westerse allochtonen in Den Haag te zien. Onder de autochtonen is de PVV de grootste partij (23 procent) en komt de PvdA (8 procent) op de vijfde plaats. Bij allochtonen is de PvdA verreweg de grootste (43 procent) en krijgt de PVV 8 procent.

De enquête is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag. Die wil zo meer mensen naar de stembus krijgen. Voor het onderzoek heeft TNS Nipo 786 stemgerechtigde inwoners om hun mening gevraagd. Ongeveer een derde van die groep was niet-westers allochtoon, vergelijkbaar met geheel Den Haag. In januari en februari zullen er ook peilingen worden gehouden in de hofstad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden