'PVV gaf 80.000 euro fractiesubsidie uit aan partijactiviteiten'

PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer.Beeld anp

De PVV heeft de afgelopen jaren ruim 80.000 euro subsidie bedoeld voor de Tweede Kamerfractie uitgegeven aan partijactiviteiten. Dat bericht NRC Handelsblad. Het geld dat de Tweede Kamerfractie jaarlijks krijgt van het Rijk is bedoeld ter ondersteuning van de fractie, niet de partij.

Joost de Vries

PVV-Kamerlid Louis Bontes bracht de zaak onder de aandacht nadat bekend werd dat hij zijn functie als penningmeester van de PVV had neergelegd. Hij bevestigde in de media dat hij geen verantwoordelijkheid wilde dragen voor uitgaven waar hij geen zicht op had. PVV-leider Geert Wilders zou overal het laatste woord over hebben.

Uit de subsidiepot zou volgens Bontes de 'verzetstour' van de partij zijn betaald, een reeks optredens in het land eindigend in een demonstratie op het Haagse Malieveld. De PVV'er zei dat dit rond de 20.000 euro kostte. Volgens NRC Handelsblad was er ruim 14.000 euro mee gemoeid.

De accountant van het parlement, Deloitte, ziet toe op de uitgaven van de fracties. Bontes meent dat de accountant onrechtmatige uitgaven, zoals die voor de verzetstour, niet zal accepteren en wilde hier niet langer verantwoordelijk voor zijn.

Conclicten met Deloitte
NRC heeft van verschillende bronnen vernomen dat de PVV tweemaal eerder conflicten had met Deloitte. Wilders zou de rekening van Bram Moszkowicz, die hem bijstond in een kort geding tegen het Europees Noodfonds ESM, hebben betaald uit de fractiesubsidie: ruim 22.000 euro. De zaak had niet van doen met het opereren van de fractie en de factuur van de advocaat was te weinig gespecificeerd, oordeelde de accountant.

De PVV is vooralsnog niet van plan het gespendeerde geld terug te betalen. Het presidium van de Tweede Kamer moet in het geschil een oordeel vellen. Eerder gaf de partij wel toe en betaalde een bedrag terug van ruim 42.000 euro dat in 2010 ten onrechte aan gemeenteraadsverkiezingen was uitgegeven.

Inclusief kleinere uitgaven heeft de PVV de afgelopen jaren 83.334 euro aan subsidiegeld aan zaken uitgegeven waarvoor dat geld niet was bedoeld, meldt de NRC. Jaarlijks krijgt de partij tussen de 1,5 en 2 miljoen euro subsidie ter ondersteuning van de fractie.

Toezicht op uitgaven niet openbaar
De toekenning van de subsidie en het toezicht daarop is een interne zaak van de Tweede Kamer en niet transparant voor de buitenwereld. Het parlement is een bedrijf dat draait op ruim 100 miljoen euro belastinggeld. Het gaande houden van de organisatie kost jaarlijks bijna 70 miljoen euro. De 150 leden krijgen 22 miljoen aan schadeloosstelling, zeg maar salaris. Daarbij komen de fractiekosten van 24 à 26 miljoen euro per jaar - gemiddeld circa 165 duizend euro bruto per Kamerzetel.

Het dagelijks bestuur van de Kamer, het Presidium, verdeelt het geld in strikte beslotenheid en controleert of de fracties de fractiekostenregeling naleven. Of fracties correct handelen, is vertrouwelijke informatie. De rapporten van Deloitte kunnen niet worden opgevraagd, ook niet met een beroep op de wet, want de Tweede Kamer is geen bestuursorgaan en valt daarom niet onder de Wet openbaarheid bestuur. NRC Handelsblad baseert zich op 'diverse betrokkenen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden