PVV'ers scanderen: minder Marokkanen

PVV-leider Geert Wilders heeft zijn publiek tijdens een toespraak op de uitslagenavond van zijn partij in Den Haag gevraagd of ze meer of minder Marokkanen in de stad willen. De zaal scandeerde daarop 'minder, minder'. Daarop zei Wilders: 'Dat gaan we regelen'.

De PVV-voorman veroorzaakte vorige week commotie door tijdens een verkiezingscampagne in Den Haag te zeggen dat dit een stad 'met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' moet worden. Een particulier uit Den Haag heeft naar aanleiding van die uitspraak aangifte tegen Wilders gedaan.

Wilders wilde van zijn toehoorders een antwoord op drie vragen die de PVV volgens hem definiëren. Hij vroeg eerst of ze meer of minder Europese Unie willen. Minder, riepen de sympathisanten. Daarop vroeg Wilders of ze meer of minder PvdA willen. Ook daarop klonk herhaaldelijk 'minder'.

'En de derde vraag is, en ik mag het eigenlijk niet zeggen, want er wordt aangifte tegen je gedaan. En misschien zijn er zelfs D66-officieren die ons een proces aandoen. Maar de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. We hebben niets gezegd wat niet mag, niets gezegd wat niet klopt. Dus ik vraag aan jullie: willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?', zei Wilders letterlijk.

Woorden Wilders maken veel los
De woorden van Geert Wilders over Marokkanen maken veel los op Twitter. De PVV-leider vroeg zijn publiek tijdens een toespraak op de uitslagenavond van zijn partij in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in de stad en in Nederland willen. De zaal scandeerde daarop 'minder, minder, minder'. Daarop zei Wilders: 'Dan gaan we dat regelen'.

'Dit heet aanzetten tot haat', stelt Femke Halsema. 'Nu zou ik snel en vastberaden de Minister-President van ALLE Nederlanders willen horen', twittert de oud-fractievoorzitter van GroenLinks.

'Wilders is in volstrekte openheid een haatcampagne tegen alle Marokkanen in NL aan het voeren', stelt journalist en columnist Kustaw Bessems.

'Vraag niet: moet Wilders samen willen werken met Marine le Pen, maar vraag: moet Le Pen samen willen werken met Wilders?', aldus campagnestrateeg Kaj Leers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden