PVV en 'moslimbashing' verdeelt theologen

debat | De kerk moet zich uitspreken over politiek, vindt het publiek bij het debat 'Kerk, volk, elite.' Theologen zijn kritisch.

GERRIT-JAN KLEINJAN en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Even na 8 uur 's avonds is de Janskerk in Utrecht tjokvol publiek. Terwijl vier theologen en een conservatieve publicist zich gereedmaken voor een debat over de verhouding tussen kerk en politiek, legt debatleider en EO-presentator Tijs van den Brink de mannen en vrouwen in de zaal uit dat ze voor en tegen een aantal stellingen mogen stemmen. Het publiek is uitgesproken eenstemmig in hun voorkeur. Op de stelling 'De kerk moet niet bang zijn zich politiek uit te spreken' gaan vrijwel alle armen instemmend omhoog.

Het publiek kreeg gisteravond wat het wilde in het door Trouw en opinieblad 'De Nieuwe Koers' georganiseerde debat onder de titel 'Kerk, volk, elite'.

Op het podium gaat het al snel over de PVV, discriminatie van moslims en over de vraag of predikanten zich hiertegen moeten uitspreken. De kwestie verdeelt de Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman, de conservatieve publicist Bart Jan Spruyt en de predikanten Piet de Jong en Willem Maarten Dekker.

De laatste had onlangs forse kritiek op de in zijn ogen 'links-liberale' koers van zijn kerk, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). "Er vindt bangmakerij van links plaats. Alsof we in de jaren dertig leven", zo stelt hij deze avond nogmaals. De kerk moet zich wat Dekker betreft stil houden als het over de PVV en vluchtelingen gaat. "Alleen in apocalyptische situaties moet de kerk spreken."

Hij krijgt bijval van publicist Spruyt. Wat hem betreft moeten kerkleiders eveneens 'kieskeurig zijn'. "Dat is iets anders dan de dingen zeggen die tachtig procent van de Nederlandse bevolking ook vindt. Tegen Wilders, pro-Europa", aldus Spruyt, doelend op eerdere pro-Europa-uitspraken van PKN-leider René de Reuver in de media. Spruyt: "Dat is niet getuigen dat is meehuilen."

De protestantse leider De Reuver, die zelf ook op het podium staat, houdt zich op de vlakte als de discussie opklinkt onder de gewelven van de eeuwenoude kerk. Hij roept op tot 'nuance'.

Janneke Stegeman: "Het probleem van wegzetten van moslims is een serieus probleem." De kerk moet zich politiek en maatschappelijk roeren, meent zij. Scherp: "Zeker een kerk die een lange geschiedenis heeft in het wegzetten van mensen."

Moet er iets gezegd worden over de PVV vanaf de kansel? Predikant De Jong, die zeer kritisch is op Wilders en rept over 'moslimbashing': "Ik geef geen stemadvies. Ik kan je wel dit zeggen: het bestaat niet dat mensen die naar mij luisteren niet weten wat ze moeten stemmen."

Spruyt, schamper: "Als ik zou spreken, dan zou ik zeggen: géén GroenLinks."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden