'PVV eiste einde fiscaal voordeel groen beleggen'

Windmolenpark in Belgie. Beeld Photo News
Windmolenpark in Belgie.Beeld Photo News

Het belastingvoordeel op groene beleggingen is door het kabinet niet afgeschaft om te bezuinigen, maar vanwege ideologische bezwaren van de PVV. Dat zegt bestuursvoorzitter Peter Blom van de Triodos Bank in een interview met Trouw.

Jan Kleinnijenhuis

Tot het aantreden van het kabinet konden beleggers fiscaal gunstig geld stoppen in groene projecten. De overheid bouwt het fiscale voordeel van nu 2,2 procent stapsgewijs af tot 1,2 procent in 2014. Het gedoogakkoord meldt het halveren van deze stimulans voor groene investeringen als een bezuiniging van 120 miljoen euro, maar daar klopt niets van, aldus Blom.

"Het is gewoon aangetoond in onderzoeken dat de regeling de overheid niets kost. Het genereert zoveel economische activiteit dat alles wat je aan belastingvoordeel uitgeeft, via de winstbelasting op bedrijven weer terugkomt. Dat wordt door CDA en VVD ook niet bestreden. Er is mij meerdere keren bevestigd dat de enige reden voor het schrappen was omdat de PVV er om ideologische redenen vanaf wilde."

Blom ziet de wijze waarop de fiscale regeling is geschrapt als exemplarisch voor het ontbreken van een regeringsbeleid omtrent duurzaamheid. "De potentie is er en het kost de overheid niets. Dat wordt dan gesloopt vanwege ideologische redenen: alles wat milieu is is links, en dus niet goed. Dat is 'rechts-links'- denken uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ik vind dat het meest trieste dat je kan doen."

Bovendien gaat het Nederland uiteindelijk economisch opbreken, denkt Blom. "Nu hebben wij spijt dat we geen echt goede windmolenindustrie hebben, en andere landen wel. Dat komt doordat wij tien jaar geleden niet meegingen in de industriële omvorming. Het mocht allemaal niets kosten. Dat dreigt ons nu weer te gaan gebeuren: we doen te weinig, te laat, en dan werkt het dus niet. Daartegen kom ik in opstand."

Roland van Vliet, fiscaal woordvoerder van de PVV-fractie noemt de lezing van Blom 'kolder'. "Denk je nu echt dat het zo werkt? Dat de PVV zou kunnen zeggen: die fiscale aanmoeding voor groen investeren gaat er onmiddellijk uit? Natuurlijk niet. We hebben met zijn drieën onderhandeld en zijn met zijn drieën hierbij uitgekomen."

Volgens Van Vliet vindt de PVV dat belastingen bedoeld zijn om overheidsuitgaven mee te financieren en niet om de samenleving een gewenste kant op te sturen. Aan een bank als Triodos heeft hij verder niet zo'n boodschap, stelt hij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden