PVV: Dwarse burgemeesters zoeken maar andere baan

Hero Brinkman. Beeld ANP
Hero Brinkman.Beeld ANP

Burgemeesters die besluiten van de Rijksoverheid niet uit willen voeren, moeten maar op zoek naar een andere baan. PVV-Kamerlid Hero Brinkman zei vandaag het verzet van de gemeenten tegen een gedeelte van het bestuursakkoord te zien als de zoveelste vorm van bestuurlijke ongehoorzaamheid.

ANP/Redactie

Tijdens overleg met minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken vroeg Brinkman de bewindspersoon wat hij aan onwillige burgemeesters kan doen. De gemeenten legden gisteren vast dat ze het onderdeel van de bestuursakkoord over de arbeidsmarkt niet voor hun rekening kunnen nemen. Dit akkoord bevat een aantal afspraken over de verdeling van taken en geld op terreinen als zorg en sociale zekerheid.

In de ogen van Brinkman blokkeren de burgemeesters als 'ondemocratisch benoemde bestuurders' besluiten die door de Tweede Kamer zijn genomen. Dat komt volgens hem vaker voor, ook als het gaat om coffeeshops die niet te dicht bij scholen mogen zitten en uitgeprocedeerde asielzoekers. 'Burgemeesters die regels aan hun laars lappen, moeten een andere baan zoeken.'

Waanzinnig
PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen bestempelde de opmerkingen van Brinkman als 'een waanzinnig plan om vierhonderd burgemeesters te ontslaan'. Hij wees erop dat de weerstand tegen een onderdeel van het bestuursakkoord ook leeft in democratisch gekozen gemeenteraden.

Donner antwoordde dat het kabinet verdergaat met wetgeving om taken naar de gemeenten over te hevelen. Gemeenten kunnen problemen in uitvoering aangeven, maar het is niet aan hen om zich te bemoeien met de inhoud van het beleid.

Toelichting
Volgens de minister is er nu geen bestuursakkoord, omdat de gemeenten een onderdeel afwijzen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ligt er wel degelijk een akkoord, omdat er maar één onderdeel is verworpen. Donner schreef vandaag aan de Kamer 'een nadere toelichting' van gemeenten te verwachten over 'waarom het kabinet het besluit van de VNG als aanvaarding kan begrijpen'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden