PVV-dissidenten willen een nieuwe partij, mét leden

PVV-gebakjes voor de presentatie van kandidaten bij de provinciale verkiezingen. © ANP Beeld
PVV-gebakjes voor de presentatie van kandidaten bij de provinciale verkiezingen. © ANP

Twee ex-PVV'ers, de Haagse gemeenteraadsleden Arnoud van Doorn en Marjolein van de Waal, presenteren komende dinsdag hun tweemansfractie. Als opvallendste verschil met de Partij voor de Vrijheid willen ze leden werven voor hun nieuwe lokale partij, en sympathisanten de mogelijkheid geven tot inspraak.

De raadsleden stapten onlangs uit de PVV-fractie, maar behielden hun zetel. Van Doorn had 'stomme fouten' gemaakt met het fractiebudget van de PVV, was 'laks' geweest. "Ze zochten een stok om mee te slaan", zegt hij. "Ik had al langer moeite met de oppervlakkigheid, het boos schreeuwen langs de zijlijn. Na dit incident zat er niets anders op dan te vertrekken." Aan de definitieve invulling van de partijkoers wordt nog hard gewerkt, maar Van Doorn garandeert de mogelijkheid tot lidmaatschap. "Al moeten we oppassen voor extremisten."

Welke vorm krijgt de vereniging?
"De PVV is huiverig voor leden, omdat er malloten tussen kunnen zitten. Het is niet de bedoeling dat zij de partij gijzelen. Om dat te voorkomen, zoeken we naar een vorm waarbij leden zich moeten conformeren aan het beginselprogramma. Dan kunnen ze onderwerpen agenderen en stemmen, terwijl extreme standpunten zijn uitgesloten. We willen een kweekvijver opbouwen, een netwerk. De PVV heeft moeite goede mensen te vinden. Ze komen van buitenaf, zijn onbekend. In de praktijk vallen ze dan vaak tegen. Als je leden toestaat en hen ook goed leert kennen, is dat risico kleiner."

Neemt u de ideologie van de PVV over?
"De grote lijnen komen overeen, anders zou het kiezersbedrog zijn. Maar we stemmen niet automatisch mee met de PVV, zullen ons constructiever en genuanceerder opstellen. Onze liberale kant tonen. Rechts met een hart, dat ontbreekt in Den Haag. We pleiten voor een terugtredende overheid, behalve waar mensen steun écht nodig hebben. In de ouderenzorg bijvoorbeeld. Op een punt als veiligheid staan we ver van de PVV af, hechten we niet aan zwaardere straffen."

En qua partijcultuur?
"De deuren staan bij ons altijd open, waar ze bij de PVV dicht zijn. Iedereen kan altijd binnenlopen met problemen. Onze manier van werken zal menselijker zijn, met een hoger intellectueel niveau. Een zwaar dossier als veiligheid zullen wij nooit aan een tiener zonder diploma overlaten, zoals dat bij de PVV het geval is. Die heeft ook nog eens geen enkele binding met Den Haag, zou bijvoorbeeld zo verdwalen in de stad. De PVV is intern een harde organisatie, en die werkwijze past niet bij ons."

"De fractie staat op springen", zei Van der Waal. Verwacht u aansluiting van meer Haagse PVV'ers?
"Niet op korte termijn, maar meer fractieleden zijn ongelukkig met de manier van werken. De sfeer is niet best, er is gebrek aan sturing en vertrouwen. Dat doet de kiezers geen recht. Al wil ik niet natrappen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden