PVV: Debat over onze website was voorbeeldig

De PVV, dat met vier man in het Europarlement zit, was gisteren op volle sterkte tijdens het debat over 'de Nederlandse discriminerende website'. "Ik was blij met de morele steun van mijn partijgenoten", zegt PVV'er Auke Zijlstra na afloop. Zijlstra, die na wat veranderingen bij de PVV pas sinds september in het Europarlement zit, kreeg gisteren in Straatsburg veel emotionele en boze vragen van Europarlementariërs.

Leonoor Kuijk en Brussel

"Ik vond het niet erg om belaagd te worden. Ik vond het zelfs erg goed dat er nu eens zo uitgebreid over één onderwerp werd gedebatteerd. Ik zou willen dat er bij alle onderwerpen zoveel participatie was van burgers en van politici. Dan is het altijd volkomen helder wie vóór een standpunt is en wie tegen. Wat dat betreft was dit eigenlijk een voorbeelddebat."

Maar Zijlstra had, zonder het te tonen, zich tijdens het debat zelf ook boos gemaakt. "Het is de omgekeerde wereld dat het ging over dat Europese burgers zich in elke lidstaat vrij mogen vestigen, in plaats van over de problemen die Oost-Europeanen veroorzaken in Nederland en andere landen. Wij zetten vraagtekens bij de realiteitszin van het vrije verkeer van personen uit lidstaten die een hele grote afstand hebben tot het gemiddelde van de EU. Maar iedereen zegt meteen dat EU-afspraken heilig en goed zijn."

In de Europese wandelgangen wordt de PVV niet op zijn standpunten aangesproken, zegt Zijlstra. "Men negeert ons zo lang mogelijk. Totdat dit niet meer kan. Maar we liggen er niet altijd uit. Het hangt van het onderwerp af. Als het gaat over de zuiverheid van de uitgaven, vinden we in de budgetcommissie wel medestanders. In de commissie 'burgerlijke vrijheden' zie ik mezelf vaak met de meerderheid meestemmen. Dat betekent meestal: tegen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden