PVV blundert en trekt 'foute' lijsttrekker in Rotterdam na één dag terug

Geert Wilders en ex-lijsttrekker Géza Hegedüs (rechts) voor de Essalam-moskee in Rotterdam. Beeld EPA
Geert Wilders en ex-lijsttrekker Géza Hegedüs (rechts) voor de Essalam-moskee in Rotterdam.Beeld EPA

Al na één dag stuurt de PVV de Rotterdamse lijsttrekker Géza Hegedüs weg. Hij zou banden hebben met extreem-rechts.

Geert Wilders heeft al na één dag afscheid heeft moeten nemen van zijn met extreem-rechts flirtende lijsttrekker Géza Hegedüs. De PVV-leider staat voor aap, concludeert fractievoorzitter Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam, de partij die volgens Wilders ‘te soft’ is geworden en medeverantwoordelijk zou zijn voor ‘de doorgeslagen islamisering’.

“Dit is een regelrechte afgang”, zegt Buijt. “Wilders had een hele grote mond, vooral in onze richting, toen hij destijds aankondigde mee te zullen doen in Rotterdam. Ruim een jaar heeft hij de tijd gehad om een stevige lijst samen te stellen. Daar is niets van terechtgekomen. Sterker: de lijsttrekker blijkt iemand met extreem-rechtse opvattingen.”

Hegedüs, een oud-militair van Hongaarse afkomst, werd donderdag door Wilders vlakbij de Essalam Moskee met veel bombarie gepresenteerd. Nog geen dag later kwam aan het licht dat hij nauwe banden onderhoudt met het ultrarechtse studiegenootschap Erkenbrand, de belangrijkste representant van alt-right in Nederland. Ook heeft Hegedüs (54) volgens het AD op Facebook openlijk zijn sympathie betuigd aan de Britse Holocaust-ontkenner David Irving.

Nieuwe informatie

“Tot onze spijt hebben wij kennis­genomen van nieuwe, ons niet bekende informatie rondom lijsttrekker Géza Hegedüs”, liet Wilders vrijdag weten in een persverklaring en op Twitter. “Deze informatie is onaanvaardbaar en past niet bij een PVV-politicus. (...) Ik betreur dit zeer. Als we dit hadden geweten dan was de heer Hegedüs nooit op de lijst gezet.”

Wilders zegt komende week een vervanger te zullen presenteren. Het is vooralsnog onduidelijk of dat de nummer twee op de lijst wordt, de Leefbaar-afvallige Marjan Gonsalvez. Zij wilde vrijdag niet reageren. Dinsdag worden zij en de overgebleven tien PVV-kandidaten nader geïnformeerd door de partijtop.

SP-lijsttrekker Leo de Kleijn ziet in de vlotte en roemloze aftocht van Hegedüs ‘het bewijs dat de PVV een niet serieus te nemen partij is’. “Wilders schermt met allerlei klasjes waarin zijn kandidaten worden klaargestoomd en vervolgens komt hij in de tweede stad van Nederland met een bruinhemd op de proppen. Dat is toch niet te geloven? Hij heeft zijn screening duidelijk niet op orde. Rotterdam kan zo’n gevaarlijke en onvoorspelbare partij echt missen als kiespijn.”

Ook Buijt, bij de vorige verkiezingen de succesvolle campagnestrateeg van Leefbaar, verbaast zich over ‘het gebrekkige antecedentenonderzoek’ van de PVV. “Temeer omdat kandidaten bij Wilders normaal gesproken binnenstebuiten worden gekeerd. Dat is nu niet of in elk geval onvoldoende gebeurd. En dat straalt weer heel lelijk af op de PVV. Hoewel veel kiezers deze flater over drie maanden al lang weer vergeten zijn.”

Volgens lijsttrekker Nourdin El Ouali van het door de islam geïnspireerde Nida is het vertrek van ‘de eendagsvlieg Hegedüs’ geen reden om te juichen. “Dit takje wordt nu gesnoeid, maar racisme en moslimhaat komen bij de PVV voort uit dezelfde wortels en die zijn rot. Het electorale verdienmodel van Geert Wilders deugt niet. Dat vormt een gevaar voor onze stad.”

Lees ook: Met deelname Denk en PVV koerst Rotterdam af op electoraal slagveld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden