'PVV betaalt EU-onderzoek van 270 duizend euro uit subsidie'

PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer.Beeld anp

De PVV heeft voor een bedrag van 270 duizend euro onderzoek laten doen naar de voordelen voor Nederland van het uittreden uit de Europese Unie. De partij betaalde de rekening van het Britse onderzoeksbureau uit de fractiesubsidie bedoeld ter ondersteuning van de Tweede Kamerfractie. Dat schrijft NRC-Handelsblad.

Redactie

De krant beschikt over vertrouwelijke correspondentie tussen de partij en het bureau, Capital Economics. Daaruit blijkt dat de onderzoekers vooraf hun conclusie al klaar hadden. Het bureau zou 'vrijwel overtuigd zijn dat uittreding voordelig voor Nederland zal zijn', schrijft NRC. Vorig jaar liet Wilders ook al onderzoek doen naar de voordelen van een terugkeer naar de gulden.

PVV-leider Geert Wilders gaf in juni opdracht tot de studie. Na overleg met ambtenaren van de Tweede Kamer betaalde hij de rekening van 270.000 euro uit de fractiesubsidie. De Kamer vond dit goed, zolang het rapport niet voor campagnedoeleinden zou worden gebruikt. De studie van Capital Economics moet eind van het jaar klaar zijn.

In oktober waren de financiën van de partij ook al nieuws doordat toenmalig Kamerlid Louis Bontes publiekelijk kritiek uitte op de boekhouding van Wilders. Bontes was penningmeester van de PVV, maar legde die functie neer omdat hij niet langer verantwoordelijk wilde zijn voor uitgaven waar hij geen zicht op had. Volgens hem werd fractiegeld onterecht uitgegeven aan partijactiviteiten, bijvoorbeeld aan de PVV-verzetstour die eindigde met een demonstratie op het Malieveld in Den Haag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden