PvdD wil af van ongewenste reclamefolders en huis-aan-huisbladen

null Beeld

De Partij voor de Dieren wil af van de huis-aan-huisbladen en reclamefolders die ongevraagd in de brievenbus worden gegooid. Volgens de partij levert het te veel vervuiling op en ergeren veel mensen zich aan het ongevraagde drukwerk.

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand stelde woensdag in de Tweede Kamer voor dat reclamefolders alleen nog maar bezorgd mogen worden bij mensen die hebben aangegeven het drukwerk te willen ontvangen. Gemeenten zijn nu nog verplicht om hun burgers via huis-aan-huisbladen te informeren over gemeentezaken en -vergunningen. Het Kamerlid wil dat gemeenten dit op een andere manier mogen organiseren.

'Het is niet meer van deze tijd dat deurmatten vol liggen met stapels brochures, folders en krantjes om mensen te informeren. We moeten de standaard omkeren: mensen digitaal informeren, tenzij zij liever een gedrukt exemplaar in handen krijgen', aldus Ouwehand.
Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) was niet enthousiast. Ze vroeg zich in het overleg af of het voorstel van Ouwehand wel te handhaven is. Zo moet er worden gecontroleerd of folderaars zich aan de regels houden en daar komen dan ook kosten bij kijken, stelde ze.

Daarnaast vroeg Mansveld zich af zich af of er veel mensen zijn die in deze economische tijden de folders met aanbiedingen wel willen missen. Mochten mensen deze reclame niet willen ontvangen, dan is daar nu al een nee/nee-sticker, waardoor de folders en huis-aan-huisbladen niet meer in de bus komen.

De staatssecretaris benadrukte verder dat er al veel wordt gedaan om de hoeveelheid afval door reclamefolders terug te dringen. Zo worden er afspraken gemaakt over de plastic omhulsels, die steeds minder gebruikt moeten gaan worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden