PvdD geeft haar unieke karakter op

Marianne Thieme, leider van de Partij voor de Dieren, arriveert in november 2006 bij Paleis Noordeinde voor een onderhoud met koningin Beatrix, in aanloop naar de kabinetsformatie. Beeld ANP
Marianne Thieme, leider van de Partij voor de Dieren, arriveert in november 2006 bij Paleis Noordeinde voor een onderhoud met koningin Beatrix, in aanloop naar de kabinetsformatie.Beeld ANP

Zondag bestond de Partij voor de Dieren tien jaar. Het is een compliment waard. De partij heeft haar onderwerp - dierenwelzijn - hoog op de agenda weten te krijgen.

Toen de PvdD zes jaar geleden in de Tweede Kamer kwam, deed ze dat op een verkiezingsprogramma dat door haar exceptionele focus op landbouw en dierenwelzijn sterk verschilde van de concurrentie. In het Kamerwerk toonden Thieme en Ouwehand diezelfde focus: 69 procent van het verkiezingsprogramma ging over landbouw, 36 procent van de speeches en 68 procent van de moties.

De PvdD is, zeker gezien haar beperkte grootte, van alle nieuwe partijen uit de politieke geschiedenis het meest succesvol in het veranderen van de parlementaire agenda. Ze is zo succesvol omdat de andere partijen controle willen houden over het onderwerp landbouw. De buitengewone aandacht voor landbouwthema's leidde bij hen zichtbaar tot wrevel. Toen de PvdD tientallen moties over dierenwelzijn indiende, verliet D66-Kamerlid Boris van der Ham de vergadering en riep hij: "Dit heeft zo geen zin." Maar ook D66 heeft meer aandacht besteed aan landbouw en dierenwelzijn sinds de PvdD opereert in de Tweede Kamer.

Daarom verbaasde het laatste PvdD-verkiezingsprogramma: dat focuste niet op dierenwelzijn maar besteedde veel aandacht aan gezond voedsel, schone energie en mooie natuur. Met dit groene en sociale programma komt de partij dichtbij de PvdA, D66, GroenLinks, de CU en de SP. De verhouding tussen dieren en mensen is stevig verschoven richting mensen. Het wijst op een veranderde focus. Na tien jaar lijkt de partij haar unieke karakter op te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden