PvdD: ethisch onaanvaardbaar om te jagen met extreme kou

Foto © ANP

De Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer pleit voor een tijdelijk algeheel jachtverbod. Tweede Kamerlid Anja Hazekamp van die fractie heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) maandag schriftelijk gevraagd de provincies op te roepen zo'n verbod in te stellen.

Volgens Hazekamp is het ethisch onaanvaardbaar om dieren af te schieten als ze door winterse omstandigheden ,,onvoldoende voedsel hebben kunnen vinden, daardoor verzwakt en langzaam zijn en hun natuurlijke schuwheid hebben opgegeven om te kunnen overleven''.

In voorgaande jaren waren er vaker jachtverboden in een vorstperiode. De dieren verzwakken snel omdat ze moeilijk aan voedsel kunnen komen door de bevroren grond. Ook zijn er weinig schuilmogelijkheden door de sneeuw en is er weinig water beschikbaar is omdat alle ondiepe poelen en vennen bevroren zijn.

Elke provincie hanteert eigen beleid voor het moment waarop wegens koude niet meer mag worden gejaagd. In Utrecht geldt vanaf dinsdagmiddag 12 uur een verbod op het afschieten van wild dat landbouwschade veroorzaakt. Daarvoor zijn ontheffingen afgegeven, maar die worden tijdelijk ingetrokken wegens de extreme kou, zei een woordvoerster. Het jachtseizoen was sinds 1 februari al gesloten, maar ontheffingen vallen daarbuiten. De provincie vindt het ,,niet echt diervriendelijk'' om dieren die het door de kou al heel moeilijk hebben, ook nog te bejagen. Het beheer van reeën en het doden van vossen valt niet onder het tijdelijke verbod, aldus de provincie.

De PvdD wil dat Gelderland als provincie met het grootste areaal aan jachtvelden het voorbeeld van Utrecht met spoed volgt.
Ook de fractie in Noord-Brabant wil dater onmiddellijk een jachtverbod komt. Volgens de partij ,,maken de dieren geen enkele kans tegen jagers'' door de aanhoudend strenge vorst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden