PvdD-billboard was illegaal

De Partij voor de Dieren roept niet alleen vliegtuigpassagiers op om op haar te stemmen, maar ook automobilisten. Sterker nog, de partij maakt aanspraak op het grootste politieke billboard van Nederland. Of liever gezegd: maakte. Want het bord van 40 bij 3,5 meter met de afbeelding van Marianne Thieme, dat ruim een week langs de A4 bij Schiphol heeft gestaan, bleek illegaal.

Suzanne van Leeuwen

De grond waarop het bord stond, wordt verpacht door de gemeente Haarlemmermeer. Zonder toestemming mag de grond niet gebruikt worden voor reclamedoeleinden. Was de PvdD niet op de hoogte? „Nee”, antwoord Lieke Keller, directeur van het partijkantoor. „Natuurlijk weten we dat er regels bestaan over het plaatsen van advertenties in de buitenruimte. In verkiezingstijd vallen uitingen van politieke partijen echter niet onder de reclamewetgeving, maar onder de vrijheid van meningsuiting. Daarom hebben we het billboard laten plaatsen.”

Na een week is het bord weg. Hoewel Haarlemmermeer zegt dat er bij de verwijdering geen problemen zijn geweest, is de PvdD van mening dat de gemeente onjuist gehandeld heeft. „Het is niet erg als je op je vingers getikt wordt als je iets doet wat buiten de regels valt. Maar de gemeente heeft gedreigd met oneigenlijke stappen: het bord zelf weghalen. Dat had via de rechter of een sommatie moeten gebeuren. Uit angst dat de pachtovereenkomst onder druk zou komen te staan, heeft de pachter besloten gisterenmiddag het billboard omlaag te halen.” De gemeente Haarlemmermeer is het niet met de visie van de partij eens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden