PvdA Zwolle wil dat Moorlag vertrekt

Nieuwjaarsborrel van de PvdA, gisteren in Zwolle. Zittend, met het rode vest, de Zwolse PvdA-wethouder Eefke Meijerink.Beeld Herman Engbers

Kritische geluiden in Zwolle, thuisbasis van de nieuwe PvdA-voorzitter.

Edwin Broekman, de voorzitter van de PvdA-afdeling Zwolle, had in de uitnodiging voor de nieuwjaarsbijeenkomst zijn ongenoegen de vrije loop gelaten. "Het handelen van partijgenoot Moorlag heeft veel verpest", schreef hij. "Het staat op gespannen voet met alles waar je als partij voor wil staan en wat je uitdraagt." Trouwens: ook de Tweede-Kamerfractie had het bij Broekman verbruid. "Die praat recht wat krom is", vond de afdelingsvoorzitter, door te zeggen dat William Moorlag als Kamerlid kon aanblijven. Broekman schreef alle Zwolse leden en iedereen op internet wat hij Kamerlid Moorlag adviseert: stap uit eigen beweging op.

Inmiddels is het twee weken verder en is wel duidelijk dat Moorlag zich niets van het advies van Broekman heeft aangetrokken. Hij trok zich trouwens ook niets aan van een gelijkluidend advies van partijvoorzitter Nelleke Vedelaar of dat van bijvoorbeeld oud-Kamerlid Roelof van Laar. Hij vertrok niet.

Zonde, vindt ook de rest van de afdelingstop in Zwolle. Moorlag had meteen al zijn conclusies moeten trekken. Nu brengt hij de PvdA op een gevoelig moment - vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen - onnodige schade toe. "Niemand is groter dan de partij", zegt Broekman tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst, die gisteren werd gehouden. Hij is nog altijd verbolgen, nu omdat hij ook nog eens begreep dat Moorlag dreigt zijn zetel mee te nemen. Toch hoopt hij dat de onderzoekscommissie snel een voor iedereen bevredigende oplossing vindt.

"Iedereen verdient het gewoon om een goede cao te hebben", zegt de Zwolse wethouder Eefke Meijerink, die ook afgelopen oktober werd ingezworen. Ze nam de functie over van Nelleke Vedelaar, die partijvoorzitter was geworden. Meijerink ziet niet hoe het mogelijk zou zijn dat de partij met de ene hand strijdt tegen schijnconstructies terwijl het met de andere hand niet 'de consequenties neemt' van een dergelijke opstelling. Natuurlijk, ze wéét dat tijden veranderen. Dat er misschien een moment geweest is dat het prima was om mensen op een uitzendcontract bij de sociale werkplaats te hebben werken. "Maar hier in Zwolle zouden we zo'n constructie meteen van tafel vegen."

Onbegrijpelijk

Ook fractievoorzitter Jan Slijkhuis noemt het 'onbegrijpelijk' dat Moorlag niet meteen na de uitspraak van de rechter zijn biezen pakte.

Het is goed mogelijk dat de afdeling Zwolle er wat scherper in staat dan de gemiddelde PvdA-afdeling. Zwolle is immers de thuisbasis van Vedelaar, sinds precies drie maanden de nieuwe partijvoorzitter van de PvdA. "Een heel sterke vrouw", noemt Meijerink haar. "Zij en Asscher zijn aan elkaar gewaagd." Zelf heeft ze de afgelopen weken menigmaal met Vedelaar getelefoneerd, als de voorzitter even stoom moest afblazen.

Meijerink weet daarom dat Vedelaars voorzitterschap meteen al stevig was begonnen, met een gedecimeerd personeelsbestand en aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Maar de eerst echte openbaar harde noot was de kwestie-Moorlag, het PvdA-Kamerlid dat eind oktober werd beëdigd. Een rechter oordeelde een dikke maand later dat hij, toen hij in zijn vorige baan directeur was van sociale werkplaats Alescon, een paar honderd arbeidsbeperkten achterstallig loon moest terugbetalen.

Dat Vedelaar toen meteen al dacht dat het moeilijk is om met zo'n veroordeling nog als PvdA-Kamerlid te functioneren, is geen geheim meer. Meijerink kan dat rustig bevestigen. Het is ook logisch: Vedelaar was immers door de PvdA-leden gekozen op haar belofte dat de partij het vertrouwen van de mensen zou gaan terugwinnen door alles wat iedereen zegt of doet consequent langs de lat van de idealen leggen. "Mensen die zich in hun bestaanszekerheid bedreigd voelen hebben niet het idee dat de PvdA er voor hen is", was haar analyse geweest. Ze had het gemeend.

Onder de gewone leden is er in Zwolle ook wel eens iemand die haar wat overdreven streng vindt. "Ik vind dat Vedelaar het wél goed doet", moest Meijerink daarom gisteren ook tegen menig bezoeker zeggen. Tegen Henk Knol bijvoorbeeld, al 45 jaar partijlid. "Roomser dan de paus", noemt hij het partijbestuur. "De mensen hoor je er niet over."

nummer 11 gaat de kamer niet in

Het antwoord op de vraag of Moorlag nog geloofwaardig als Kamerlid kan functioneren wordt deze week verwacht. Mocht hij opstappen, dan is oud-Kamerlid John Kerstens de eerste gegadigde om hem op te volgen. Kerstens ziet echter af van een nieuwe periode in de Tweede Kamer: het leven buiten de politiek bevalt hem beter. Op nummer 12 staat de Tilburgse schuldhulpverlener Joke de Kock. Zij zei vorige week nog in Trouw dat ze beschikbaar blijft.

Lees hier de column van Stevo Akkerman over de kwestie Moorlag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden