PvdA zet vice-voorzitter van FNV hoog op de lijst

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - FNV-vice-voorzitter Karin Adelmund neemt een verrassende vijfde plaats in op de ontwerp-kandidatenlijst van de PvdA voor de komende Kamerverkiezingen. Zij is hiermee de hoogste nieuwkomer op de lijst, gevolgd door de Amsterdamse hoogleraar economie Rick van der Ploeg, die op nummer 10 is gezet.

De lijst, die afgelopen zaterdag door PvdA-voorzitter Felix Rottenberg is gepresenteerd, wordt aangevoerd door vice-premier en minister van financien Wim Kok. Op nummer 2 staat staatssecretaris Jacques Wallage van sociale zaken en werkgelegenheid, die als taak krijgt Kok (volgens Rottenberg de beste campaigner van de PvdA) tijdens de verkiezingscampagne aan te vullen.

De top-tien van de lijst bestaat verder uit minister van welzijn, volksgezondheid en cultuur Hedy d'Ancona (die het Kamerlidmaatschap gaat combineren met het lidmaatschap van het Europees parlement, waarvoor zij de eerste PvdA-kandidaat is), de huidige fractievoorzitter Thijs Woltgens (4), minister Jan Pronk voor ontwikkelingssamenwerking (6), staatssecretaris Aad Kosto van justitie (7) en de ministers Hans Alders van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer (8) en Relus ter Beek van defensie (9). De andere bewindslieden van de PvdA hebben al laten weten dat zij het lidmaatschap van de Tweede Kamer niet ambieren. Op de eerste twintig plaatsen van de lijst is nog een aantal debutanten te vinden. Op plaats 14 staat de Amsterdamse huisarts Rob Oudkerk (die geregeld in Trouw publiceert). Na hem komt Saskia Noorman, directeur van de sociale dienst in Leiden. Plaats 16 wordt ingenomen door Ruud Vreeman, vice-voorzitter van de PvdA, een functie die hij op uitdrukkelijk verzoek van Rottenberg zal combineren met het Kamerlidmaatschap. En op plaats 19 staat Adri Duivesteijn, de vroegere Haagse wethouder en huidige directeur van het Nederlands Architectuurinstituut. De overige plaatsen in de top-twintig worden ingenomen door de zittende Kamerleden Tineke Netelenbos (11), Ad Melkert (12), Willem Vermeend (13), Jan van Zijl (17), Jeltje van Nieuwenhoven (18) en Flip Buurmeijer (20).

Nieuwkomers op de plaatsen 21 tot en met 40 zijn de huidige Europarlementarier Eisso Woltjer (24), de informatiedeskundige Evan Rozenblad (26), De Friese gedeputeerde Johanneke Liemburg (30), de bij het ministerie van VROM werkzame econoom Ferd Crone (32), vakbondsbestuurder Gerda Dijksman (33), de advocaat-generaal op Aruba en de Antillen Gerrit Johan van Oven (34), en op plaats 37 Marjet van Zuylen, die een staffunctie heeft bij de PTT.

De debutanten op dit deel van de lijst verkeren in het gezelschap van de zittende Kamerleden Maarten van Traa, Ella Kalsbeek, Dick de Cloe, Margot Vliegenthart, Henk Vos, Martin Zijlstra, Peter van Heemst, John Lilipaly, Josephine Verspaget, Wim van Gelder, Thanassis Apostolou, Mieke van der Burg en Servaes Huys.

De 39ste plaats voor Mieke van der Burg, tevens voorzitter van de Rooie Vrouwen, heeft de woede gewekt van haar organisatie. De vrouwen in de PvdA vinden dat hun voorzitter op een verkiesbare plaats moet staan, en dat in het algemeen op de lijst te weinig vrouwen op verkiesbare plaatsen zijn gezet. De PvdA heeft, sinds Marjet Ockels zich van de fractie heeft afgescheiden, 48 zetels in de Tweede Kamer. In de jongste opiniepeilingen staat de partij op 22 zetels.

Het prominente Kamerlid Fris Castricum verruilt het Haagse parlement voor het Europese. Hij staat op plaats 2 achter lijsttrekker D'Ancona. De derde plaats op de Eurolijst is voor Piet Dankert, nu staatssecretaris voor Europese zaken. De nummers 4 tot en met 8 zijn voor de Wereldomroep-journaliste Leonie van Bladel, de zittende Europarlementarier Wim van Velzen, PvdA- buitenlandsecretaris Jan Marinus Wiersma, Van Velzens fractiegenoot Alman Metten en FNV-beleidsmedewerker J.R. van Hulten.

- Meer nieuws op pagina 4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden