PvdA zal vaag euro-akkoord niet steunen

PVDA-kamerlid Ronald Plasterk. Beeld anp
PVDA-kamerlid Ronald Plasterk.Beeld anp

De PvdA-fractie heeft er weinig vertrouwen in dat de euro-landen afspraken kunnen maken over een solide reddingspakket voor de schuldencrisis. "Ik heb er een hard hoofd in dat het gaat lukken. De zeventien regeringsleiders hebben er een puinzooi van gemaakt. Een wazig compromis dat tegenstellingen moet verhullen zullen wij niet steunen", dreigt financieel woordvoerder van de PvdA Ronald Plasterk.

Mocht de PvdA-fractie een mogelijk woensdag op de euro-top af te spreken reddingsplan afwijzen, dan heeft het kabinet-Rutte een levensgroot probleem. Dan is er in de Kamer geen meerderheid voor het redden van de euro.

Plasterk spreekt van 'toenemende irritatie' en 'groeiende zorg' in zijn fractie over de inzet van het kabinet, over de onenigheid tussen de eurolanden over het reddingspakket en over 'gedoe' rond het reddingspakket van 21 juli. Dat bleek ook afgelopen zaterdag tijdens het ingelaste Kamerdebat over de Eurotop. Plasterk wijst op de harde eis van Nederland voor een eurocommissaris voor begrotingsafspraken. "We horen nu geluiden dat die er niet komt of wordt afgezwakt."

Hij vreest een 'wazig compromis' dat vooral de tegenstellingen toedekt tussen de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy. Ook is Plasterk bang dat een nieuw reddingsplan een zelfde lot is beschoren als het vorige: het akkoord van 21 juli. Nadien bleek dat premier Rutte een rekenfout had gemaakt, de Finnen een onderpand wilden, het Duitse parlement instemmingsrecht en dat Griekenland meer leencapaciteit nodig had (252 miljard) dan was afgesproken. "Binnen twee weken had het geregeld moeten zijn maar we zijn al maanden verder en het is nog niet rond. Zo moet het dus met het nieuwe reddingsplan zeker niet gaan."

Plasterk wil woensdag na de eurotop een 'overtuigend verhaal' horen, dat een echte oplossing biedt voor de kredietproblemen op de korte en lange termijn. "Wij willen een akkoord dat in het belang is van de Nederlandse burger en in het belang van Europa. Dat we goed kunnen uitleggen in de kleine zaaltjes in het land. De PvdA is bereid verantwoordelijkheid te dragen voor de extra kosten voor Nederland, maar dan moet het wel een overtuigend verhaal zijn waar we echt in kunnen geloven."

Als voorwaarden noemt de financieel specialist onder meer dat het IMF het reddingsplan goedkeurt, de rente als gevolg van het reddingspakket in betrokken landen naar beneden gaat, banken fors meer afschrijven op hun obligaties aan Griekenland en harde afspraken over begrotingsdiscipline gemaakt worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden