PvdA worstelt met straf op illegaliteit

Binnen de PvdA groeit de weerstand tegen het strafbaar stellen van illegaliteit in Nederland. De Amsterdamse raadsfractie heeft zich gisteren tegen dit kabinetsplan gekeerd en de petitie van een PvdA-lid is inmiddels ruim 2500 keer ondertekend. Partijprominenten als Jan Pronk en Job Cohen hebben zich achter de petitie geschaard, evenals twee van de elf leden van het partijbestuur.

De sociaal-democraten zijn altijd tegenstander geweest van het strafbaar stellen van illegaliteit, maar gingen vorig jaar overstag tijdens de kabinetsformatie met de VVD. Vanuit de grote steden klonk kritiek, maar het partijcongres stemde in het najaar in met het regeerakkoord, inclusief die gevoelige paragraaf.

Nu staatssecretaris Fred Teeven (justitie) zijn wetsvoorstel naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, probeert de achterban van de PvdA opnieuw druk uit te oefenen op de partijtop. Sander Terphuis, initiatiefnemer van de petitie, hoopt tijdens het partijcongres eind deze maand een flink aantal handtekeningen op tafel te kunnen leggen.

Terugkijkend vindt de Amsterdamse PvdA-fractie dat de partij vorig jaar te snel heeft ingestemd met de wens van de VVD. "Laten we erkennen dat we op het punt van de strafbaarstelling illegaliteit te kort door de bocht zijn gegaan", stelt fractievoorzitter Marjolein Moorman. "Er valt in de politiek over veel te onderhandelen, maar lijnrecht tegen je principes in werken, is een brug te ver."

De PvdA moet haar grenzen aangeven, vindt Moorman. "Sommige principes zijn niet onderhandelbaar of inwisselbaar. Daar weet onze regeringspartner alles van." Ze doelt op de opstand die vorig jaar binnen de VVD uitbrak over de plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. Na koortsachtig overleg verdween dit voor de liberalen uiterst pijnlijke punt uit het regeerakkoord.

Als zo'n 'geldkwestie' van tafel kan, moet een humaan probleem zéker geschrapt kunnen worden, vindt de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik. Ze tekende de petitie omdat het strafbaar stellen van illegaliteit in haar ogen indruist tegen de mensenrechten. Ze vreest voor 'razzia's' onder illegalen en voor kinderen die geen toegang meer zullen hebben tot onderwijs en zorg.

"Ik heb dit vanaf dag één een belachelijk voorstel gevonden, helemaal als deal voor het kinderpardon. Het was een uitruil en dat gaat me te ver. Dat kan ik niet meer verdedigen. Mensenrechten mogen nooit en te nimmer onderdeel zijn van een politiek compromis. Dan glijden we af, want waar ligt dan de grens?"

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman heeft aangegeven de weerstand binnen zijn partij te begrijpen, maar wijst op de handtekening onder het regeerakkoord. Die is gezet en die staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden