PvdA wint kort geding van Judith Merkies

Europarlementariër Judith Merkies Beeld anp
Europarlementariër Judith MerkiesBeeld anp

De PvdA heeft een kort geding dat was aangespannen door Europarlementariër Judith Merkies, gewonnen. Partijvoorzitter Hans Spekman hoeft zijn eerdere kritische uitlatingen over Merkies niet te rectificeren. De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft dat besloten.

Redactie

Het kort geding was door Merkies aangespannen omdat zij eerherstel eiste van Spekman, die haar integriteit in twijfel had getrokken rond het terugbetalen van vergoedingen die ze als Europarlementariër had ontvangen.

Merkies vond de kritiek van Spekman onterecht omdat een PvdA-commissie had geoordeeld dat ze conform de regels en integer had gehandeld. Maar volgens de rechter neemt dat niet weg dat de handelwijze van Merkies, 'die als politica een dikkere huid moet hebben dan een 'gewone' burger, mag worden bekritiseerd'. De partijvoorzitter heeft daarbij geen grenzen overschreden', aldus een verklaring van de rechtbank in Amsterdam.

Spekman laat in een reactie weten dat hij tevreden is dat hij 'op alle punten' in het gelijk is gesteld. 'Hiermee laten we een onverkwikkelijke zaak achter ons.'

Geen teamspeler
Merkies had zich in september gemeld als kandidaat-lijsttrekker voor die Europese verkiezingen, maar mocht van het PvdA-partijbestuur niet meedoen aan de interne verkiezingen omdat ze volgens niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen voor haar werk in het Europees Parlement. Een andere reden is dat ze geen teamspeler zou zijn.

Spekman lichtte dat besluit toe in een mail aan de partijleden in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Merkies eiste vervolgens eerherstel en een rectificatie in een kort geding dat 2 weken geleden diende. De rechter riep de partijen in eerste instantie nog op toch samen een oplossing te vinden, maar dat mislukte.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden