PvdA: Winst staatssteun moet naar groene energie

Eventuele winst die de staat maakt op deelnemingen in Fortis, ABN Amro, ING en Aegon moet volgens de Eerste Kamerfractie van de PvdA gebruikt worden voor investeringen in alternatieve en duurzame energie.

De sociaal-democratische fractievoorzitter Han Noten zei dit gisteren tijdens de algemene politieke beschouwingen over de Troonrede en de begroting voor 2009 in de senaat.

De PvdA krijgt geen steun voor het idee. Minister Van der Hoeven van economische zaken schoot het onmiddellijk af. De CDA-fractie in de Tweede Kamer legt vandaag een motie aan het parlement voor waarin wordt vastgelegd dat eventuele opbrengsten gebruikt moeten worden voor een extra aflossing van de staatsschuld.

Noten hield de senaat gisteren voor dat de investeringen in duurzame energie nu ongeveer tien procent zijn van de deelnemingen van de staat in de vier financiële instellingen. „Dat is toch buiten iedere verhouding? Door het energievraagstuk in dit land op te lossen, leveren we een bijdrage aan het wereldvraagstuk”, aldus Noten.

Het CDA in de Eerste Kamer liet er al weinig twijfel over bestaan dat de coalitiegenoot niet gesteund wordt. Fractievoorzitter Werner maakt zich zorgen dat de huidige kredietcrisis mogelijk het begrotingsoverschot als sneeuw voor de zon kan doen verdwijnen.

Dat is wat het CDA betreft niet de bedoeling, aldus Werner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden