PvdA wil woonquota om commercie te bestrijden

Een werkgroep van de PvdA beveelt dat de PvdA de rol van de markt in de volkshuisvesting moet terugdringen.Beeld anp

De PvdA moet de rol van de markt in de volkshuisvesting terugdringen. Normen en quota moeten het beleid gaan bepalen en niet de wet van vraag en aanbod.

Een huishouden mag niet meer dan een maximaal percentage van het inkomen besteden aan huur en energie en gemeenten moeten verplicht worden voldoende woningen aan te bieden voor elke inkomensgroep.

Dit beveelt een werkgroep van de PvdA aan in een dit weekeinde gepubliceerd rapport. Partijvoorzitter Hans Spekman was voorzitter van de werkgroep, waar verder onder anderen Adri van Duijvestein, oud-woordvoerder volkshuisvesting van de PvdA in de Tweede Kamer, zitting had. De aanbevelingen van de werkgroep moeten wat Spekman betreft in het komende verkiezingsprogramma worden uitgewerkt.

Een aanbodnorm
De werkgroep pleit voor een aanbodnorm: een gemeente en de plaatselijke corporaties dienen voldoende woningen aan te bieden voor afzonderlijke bevolkingsgroepen, gebaseerd op de bevolkingssamenstelling in de eigen regio. Is er in een bepaalde categorie te weinig aanbod, dan dient de gemeente verplicht te worden bij te bouwen. Een overschot mag tegen marktprijzen, dus duurder, worden verhuurd.

En gemeenten, die zelf de financiën niet kunnen opbrengen om aan de aanbodnorm te voldoen, moeten een beroep kunnen doen op een op te richten Rijksfonds voor de volkshuisvesting.

De afgelopen jaren is de huurtoeslag snel gestegen (volgens Spekman is dat vooral te danken aan de PvdA), maar nog steeds dreigen woningen, ook sociale huurwoningen, onbetaalbaar te worden. "De PvdA wil een land waar de metselaar, de accountant en de arts elkaar tegenkomen in de buurtsuper, of in de kroeg op de hoek. Dat is wat Nederland onderscheidt van veel landen om ons heen: geen gettovorming, geen eilandjes tussen bevolkingsgroepen, maar één dorp, één stad, één samenleving", aldus Spekman.

Om het beslag van wonen op het totale inkomen in de hand te houden, dient er een woonquote te komen. Daarin moeten behalve de huur ook de kosten voor energie worden meegenomen. De verhuurder dient zich aan deze norm te houden bij het vaststellen van de huurprijs. De huurtoeslag kan dan verdwijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden