PvdA wil uitleg over duur kantoor Beatrix

Het nieuwe werkadres van prinses Beatrix aan het Noordeinde in Den Haag. Het pand wordt voor bijna een miljoen euro verbouwd. Beeld anp
Het nieuwe werkadres van prinses Beatrix aan het Noordeinde in Den Haag. Het pand wordt voor bijna een miljoen euro verbouwd.Beeld anp

De PvdA wil opheldering van minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst over de verbouwing van het nieuwe werkadres van prinses Beatrix. Het pand aan Noordeinde 66 in Den Haag, moet voor 900.000 euro verbouwd worden, heeft minister Blok vorige week aan de Tweede Kamer laten weten.

redactie

Volgens Bloks beantwoording van de Kamervragen wordt de negen ton besteed aan 'het vervangen van technische installaties en het aanpassen van het interieur'. De PvdA-Kamerleden Albert de Vries en Jeroen Recourt willen nu meer details weten, onder meer over de vraag wie er voor de kosten moet opdraaien.

"Het antwoord van minister Blok is voor ons aanleiding te vragen of het redelijk is dat het pand dan eigendom blijft van het Rijk. Het is indertijd voor veel geld gekocht van het Koninklijk Huis en wij willen weten of het redelijk is dat dit ten laste komt van de belastingbetaler", zei De Vries tegen het ANP. Het PvdA-kamerlid zegt nog geen oordeel te hebben over de vragen die hij opwerpt. Hij wil niet zeggen of hij de verbouwing te duur vindt of dat Beatrix die zelf moet betalen.

Ook Ronald van Raak van de SP wil meer horen van het kabinet over de verbouwing. "Ik kan me heel goed voorstellen dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima prinses Beatrix graag in de buurt willen hebben. Of negen ton te veel is hangt van de verbouwing af. Het is een monumentaal pand dus verbouwen is al snel duur." Van Raak wijst er op dat het onderhoud van paleizen standaard betaald wordt door het Rijk.

Minister Stef Blok wees er voor het begin van de wekelijkse ministerraad op dat het verbouwen van monumenten al snel leidt tot dit soort bedragen. Ook beveiligingsaspecten spelen een rol bij de kosten. Blok zal de vragen van de PvdA op een later moment officieel beantwoorden.

Premier Mark Rutte sprak in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad van "een gigantisch gebouw waar voortdurend aan verbouwd moet worden". Rutte vindt het "volstrekt logisch" dat prinses Beatrix als lid van het Koninklijk Huis in Den Haag een pied-à-terre heeft.

SP-kamerlid Ronald van Raak (L) en SP-voorman Emile Roemer. Beeld anp
SP-kamerlid Ronald van Raak (L) en SP-voorman Emile Roemer.Beeld anp

Noordeinde 66 is een groot patriciërshuis uit 1757 dat naast Paleis Noordeinde staat en daar ook toe wordt gerekend, zo liet de Rijksgebouwendienst vorig jaar weten. Het pand van ruim 600 vierkante meter is vooral bekend geworden als woonhuis van - toen nog - prins Willem-Alexander. Hij kocht het in 1993 voor 750.000 gulden - omgerekend 340.000 euro - van zijn oma, prinses Juliana.

In december 2007 verkocht de prins het met een flinke winst voor 3,25 miljoen euro aan de Rijksgebouwendienst. Dat zou gebeurd zijn na een advies van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding. De NCT vindt dat de panden in de directe omgeving van Paleis Noordeinde in bezit moeten zijn van het Rijk.

De SP zei destijds dat er sprake was van een opvallende waardestijging voor rekening van de belastingbetaler. Maar toenmalig minister Vogelaar van Vrom zei dat de waarde door taxateurs is vastgesteld en dat die normaal was voor een dergelijk pand na een renovatie.

Prinses Beatrix zal het pand gaan gebruiken als werk- en logeeradres. Zij woont op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, maar zal vanwege haar activiteiten als lid van het Koninklijk Huis regelmatig in Den Haag werken en verblijven, liet de Rijksvoorlichtingsdienst eerder weten. Het zou deze zomer klaar moeten zijn.

In Paleis Noordeinde in maart ontvingen koning Willem-Alexander, koningin Màxima en prinses Beatrix onder meer de Zuid-Koreaanse president Park Guen-hye. Beeld REUTERS
In Paleis Noordeinde in maart ontvingen koning Willem-Alexander, koningin Màxima en prinses Beatrix onder meer de Zuid-Koreaanse president Park Guen-hye.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden