PvdA wil steviger aanpak van salafisme

Ahmed Marcouch wil meer actie tegen salafisme:
Ahmed Marcouch wil meer actie tegen salafisme: "Het beestje wordt niet bij de naam genoemd".Beeld anp

De PvdA vindt dat het kabinet niet genoeg inzet op de aanpak van het salafisme, de meest orthodoxe stroming binnen de islam. In het antiterreurbeleid gaat alle aandacht steeds uit naar de aanpak van de symptomen maar niet naar de bron van alle ellende en terreur, vindt PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch.

De PvdA'er zei woensdag in een Kamerdebat dat jihadisme het product is van salafisme. "Salafisme is een politieke ideologie. Dergelijke ideologieën zijn onwenselijk in onze samenleving. Het is geen discussie meer. De wereld is veranderd. Ze vergiftigen onze kinderen en die moeten we beschermen."

De waarschuwingen van Marcouch vielen slecht bij SP, D66 en de Groep Kuzu/Öztürk. Binnen het salafisme bestaan drie stromingen en het wegzetten van een hele groep kan volgens hen juist tot radicalisering leiden. Tunahan Kuzu beschuldigde Marcouch ervan dat hij iedereen over één kam scheert, paniek zaait en dezelfde lijn kiest als de PVV.

Verbod
Volgens Marcouch gaat het hem niet om een persoon die zich salafist noemt maar om radicale organisaties erachter. Samen met de VVD diende hij al een voorstel in om te onderzoeken of die clubs kunnen worden verboden. De stromingen in het salafisme of wahabisme noemde hij een cultureel-antropologisch onderscheid dat niet zorgvuldig genoeg is.

Justitieminister Ard van der Steur vindt dat het beleid wel uitgaat van de gevaren van het salafisme. Dit wordt ook besproken met de moslimgemeenschap. Marcouch is niet gerust en wil meer actie. "Het beestje wordt niet bij de naam genoemd", zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden