PvdA wil offensief tegen haatcriminaliteit

Ivo Opstelten. Beeld ANP
Ivo Opstelten.Beeld ANP

De PvdA heeft Kamervragen gesteld aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over woensdag gepubliceerde cijfers over het wegpesten van mensen, onder meer om hun seksuele geaardheid. De partij wil dat er een offensief gestart wordt tegen dergelijke 'haatcriminaliteit'.PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marchouch wil dat daders van intimidatie, haat en geweld hard worden aangepakt. De PvdA'er wil dat Opstelten aangeeft hoe hij dit gaat doen.

ANP/Redactie

Het wegpesten van buren vanwege onder meer hun seksuele geaardheid komt veel vaker voor dan de cijfers laten zien. Volgens de branchevereniging van antidiscriminatiebureaus en de belangenvereniging voor homoseksuelen COC zijn cijfers over wegpesten het topje van de ijsberg, omdat het niet altijd wordt herkend en vanwege een drempel voor aangifte.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn zeker 158 keer gevallen gemeld, zo blijkt uit cijfers van de bureaus en enkele politiekorpsen. In zeker 34 gevallen werden mensen uit hun buurt gejaagd vanwege hun seksuele geaardheid.

Over heel 2010 ging het om 29 gevallen, in het jaar ervoor om 27. De belangenvereniging van homoseksuelen COC vindt de cijfers 'schokkend'. Volgens een woordvoerder zijn per jaar duizenden homo's en lesbiennes slachtoffer van geweld.

In de regio Amsterdam kwamen dit jaar tot nu toe 67 meldingen van geweld binnen. In de regio Noordoost-Gelderland tot nu toe vier. Homodiscriminatie komt volgens het Bureau Discriminatiezaken Zaandstad/Waterland vaker voor in dorpen dan in grotere steden.

Volgens de Raad van Korpschefs moeten agenten snel aan de bel trekken. Burgemeesters, justitie en politie moeten vroegtijdig afspraken maken over de aanpak. De branchevereniging wil dat onder anderen wijkconsulenten beter worden opgeleid.

VluchtelingenWerk Nederland is niet verbaasd over de cijfers. De belangenorganisatie benadrukte echter dat vluchtelingen vaker juist 'goed en hartverwarmend' worden opgevangen.

De AVRO komt met een tv-programma om wegpesten van homoseksuelen tegen te gaan. In Flikker zelf op confronteert een coach, die pestslachtoffers bijstaat, daders met hun gedrag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden