PvdA wil kabinet met één visie, VVD moet er niet aan denken

MAAIKE VAN HOUTEN

De denktanks van coalitiepartijen PvdA en VVD zijn het principieel oneens over de vraag of het kabinet-Rutte II een gemeenschappelijke visie nodig heeft. Het wetenschappelijk bureau van de PvdA vindt een overtuigend toekomstbeeld voor een regering in crisistijd absoluut noodzakelijk. De evenknie bij de VVD wijst elke gedachte in die richting af.

"Met zulke grote ingrepen moet een kabinet een overtuigend verhaal hebben", zegt Monika Sie Dhian Ho, directeur van de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, vandaag in deze krant. Het regeerakkoord noemt ze 'een vluggertje'. Haar bureau heeft tijdens de formatie de onderhandelaars aangeboden een ideologische basis te formuleren, maar dat aanbod hebben de heren afgewezen.

Bij de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, wordt radicaal anders gedacht. Directeur Patrick van Schie vindt juist dat het kabinet het zakelijk moet houden en niet moet streven naar een gemeenschappelijk toekomstbeeld. Van Schie: "PvdA en VVD wonen in verschillende huizen. Overdag zijn we samen op kantoor, maar 's avonds gaan we ieder naar ons eigen huis. En we hoeven ook geen sleutel van elkaar."

DE VERDIEPING

Eén vergezicht? PvdA: Ja! VVD: Nee!

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden