PvdA wil investeren in groen, VVD vindt koe in de wei wel natuur genoeg

null Beeld ANP
Beeld ANP

'Een koe in de wei is ook natuur.' En als je met een vliegtuigje boven Nederland vliegt, zie je alleen maar weilanden en bossen. Dat zijn gevleugelde uitspraken van VVD'ers. Er is genoeg natuur in ons land, menen de liberalen. Het kan wel wat minder.

Bij eventuele verdere ontwikkeling van natuurgebieden moet er in ieder geval meer aandacht zijn voor de belangen van boeren en ondernemers.

Haalbaar
In haar verkiezingsprogramma zegt de VVD de natuur weliswaar belangrijk te vinden, maar het moet wel allemaal haalbaar en realistisch zijn. De bezuinigingen op de natuur die de VVD wil, leiden volgens het Centraal Planbureau (CPB) ertoe dat niet alleen de biodiversiteit achteruitgaat maar ook de 'belevingswaarde' van natuur en landschap verliest fors.

De VVD wil ook bezuinigen op natuur in en rondom de steden. Ze wil bovendien de recreatietoeslag schrappen, waarvan natuurorganisaties het schoonmaken van de gebieden betalen. Het CPB vreest dat deze bezuiniging gaat leiden tot een slechter onderhoud van wandel-, fiets-, en ruiterpaden en tot volle vuilnisbakken en vieze bankjes.

Voor de plannen van de VVD en voor het beleid van het vorige kabinet heeft de PvdA weinig positieve woorden over. "Rutte I zag natuur vooral als een belemmering voor de economie. Alle vormen van natuurbescherming werden afgebroken, zodat boeren en projectontwikkelaars steeds minder rekening hoeven te houden met natuur en landschap. Zo dreigt het prille natuurherstel in ons land weer te verdwijnen."

Heffing op stikstof
De PvdA vindt het wel waard om te investeren in de groene omgeving. De PvdA zet in op behoud en herstel van de natuur, en wil de nationale landschappen en de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) beschermen. Dat betekent dat ze bestaande natuurgebieden meer ruimte geven en met elkaar willen verbinden.

Het herstel van natuurgebieden moet deels worden gefinancierd uit een heffing op stikstof (dierlijke mest) en voor een groot deel moet het komen uit het Europese landbouwbeleid. De PvdA wil 10 procent van de subsidies die agrariërs krijgen als inkomstencompensatie geven aan agrariërs die veel doen aan ontwikkeling van het landschap of bescherming van de natuur.

Omgevingswet
De twee partijen denken dus nogal verschillend over de biodiversiteit van Nederland. En in tijden van economische crisis ziet de VVD het al helemaal niet zitten om er geld voor uit te trekken. Zij vindt ook dat particulieren en natuurorganisaties zelf manieren moeten bedenken om investeren in natuur financieel aantrekkelijk te maken, door bijvoorbeeld een horecagelegenheid erbij te exploiteren, of woningen in een natuurgebied toe te staan.

Om ervoor te zorgen dat zoiets makkelijker kan, wil de VVD alle bestaande natuurbeschermingswetten onderbrengen in een nieuwe wet; de Omgevingswet. Het woud aan regels wat er nu is, wordt volgens de VVD alleen maar misbruikt om economische ontwikkeling tegen te houden. Een nieuwe wet moet het beleid vereenvoudigen.

Het lijkt er niet op dat de PvdA daar mee kan instemmen. Ook de sociaal-democraten willen wel dat de regelzucht afneemt, maar zij willen dat dan organiseren via de Wet Mooi Nederland.

De belangrijkste gedachte in deze wet luidt: "De natuur, het landschap, ze zijn van onschatbare waarde, niet te vangen in een prijs". En: "Wat eenmaal kapot is, komt nooit meer terug".

VVD

Er komt een nieuwe Omgevingswet die het (natuur-)beleid moet vereenvoudigen, en waarbij het aantal beschermde gebieden terug wordt gebracht.

Het ontwerp van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) moet worden aange-past.

De bezuinigingen op natuur moeten doorgaan

Tegen ontpolderen Hedwigepolder

Europese landbouwsubsidies iets omlaag en inzetten voor innovatie.

PvdA

Er komt een nieuwe Wet Mooi Nederland (initiatief van PvdA, D66 en GL) die zowel natuurgebieden beschermt als planten en diersoorten.

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) moet worden afgemaakt.

Bezuinigingen op natuur moeten worden teruggedraaid en aangevuld.

Vóór ontpolderen Hedwigepolder.

Europese landbouwsubsidies fors verminderen én inzetten voor boeren die 'groene diensten' leveren, zoals landschapsbeheer en natuurbescherming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden