PvdA wil importverbod voor producten met eieren uit legbatterij

Beeld Thinkstock

Het mag niet meer in Europa, toch worden in producten als koek, pasta, shampoo, mayonaise en tandpasta nog steeds massaal eieren uit legbatterijen verwerkt. De PvdA wil dat een halt toeroepen, en gaat demissionair staatssecretaris Henk Bleker van landbouw vragen een importverbod in te stellen voor producten waar illegale eieren in zitten.

Het verbod op de legbatterij geldt sinds januari dit jaar, maar wordt vooral in Italië, Spanje, Polen, België en Griekenland slecht nageleefd.

Zeker meer dan de helft van de eieren is daar nog afkomstig van kippen die in te kleine hokken zitten zonder enige voorziening. Het tv-programma 'Keuringsdienst van Waarde' laat vanavond zien hoe deze eieren worden gebruikt voor producten die heel Europa doorgaan.

Wel gecontroleerd, niet beboet
PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken maakt zich er boos over dat het Europese verbod niet wordt nageleefd en dat bedrijven wel worden gecontroleerd maar niet beboet.

"Een importverbod is blijkbaar de enige mogelijkheid om echt een einde te maken aan de legbatterij. Andere sancties worden niet uitgevoerd. Daarom wil de PvdA alleen nog maar producten in de Nederlandse supermarkten zien met scharreleieren."

De SP en de Partij voor de Dieren vroegen vorig jaar al aan staats­secretaris Bleker hoe hij er op toe zou zien dat er ook geen producten uit andere landen waarin eierpoeder zit van eieren uit legbatterijen in de Nederlandse supermarkten terecht zouden komen.

De CDA-staats­secretaris antwoordde toen dat hij dat niet kan. "Daar kan ik niet voor instaan, dat is technisch gezien onmogelijk."

Dezelfde code
Eieren uit verrijkte kooien en uit legbatterijen worden door de industrie ook vaak door elkaar gebruikt. Op de verpakking krijgen deze eieren dezelfde code.

Er zijn wel al enkele bedrijven zoals Unilever die voor het maken van in dit geval Calvé-mayonaise alleen nog eieren gebruiken van kippen die buiten hebben gelopen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden