PvdA wil herstel in vertrouwen niet verspelen

Het zat al een tijdje niet meer zo lekker tussen de PvdA en de politiek geestverwante minister Ella Vogelaar. Waarom moest ze nu weg?

De toespraak die PvdA-leider Wouter Bos in juni hield op het PvdA-congres moet Ella Vogelaar omineus in de oren hebben geklonken. De partij stond er belabberd voor in de peilingen, Bos had de taak zijn partijgenoten uit de put te praten.

„Onze grootste uitdaging op het gebied van solidariteit ligt niet in de sociale zekerheid”, hield de PvdA-leider de congresgangers voor. „Het vraagstuk waar alles samenkomt is het integratievraagstuk. Onze geloofwaardigheid hangt wat mij betreft, meer dan op welk onderwerp ook, af van hoe wij het er hier vanaf brengen. Het is de sleutel terug naar de harten van de mensen.”

De Fortuyn-revolte deed de PvdA voor bijna vijf jaar in de oppositiebanken belanden. Terug in de regering was de PvdA er veel aan gelegen om met een speciale minister voor de (oude) wijken en de integratie te laten zien dat zij de harde les van 2002 had geleerd. Maar toen Bos zijn toespraak hield, had hij voor zichzelf al geconcludeerd dat hét uithangbord van de PvdA bij de eigen minister Vogelaar niet in goede handen was.

Ze maakte haar rol niet waar en begon steeds meer een probleem te vormen voor de geloofwaardigheid van de PvdA op precies dat terrein dat Bos als het belangrijkste had aangemerkt. Het opzeggen van het vertrouwen was op dat moment nog niet aan de orde. Wel het voornemen om met Vogelaar indringende gesprekken te gaan voeren over haar functioneren.

Die gesprekken hebben niet het door Bos gewenste resultaat gehad. Afgelopen maandag bleek Bos op een PvdA-bijeenkomst in Amsterdam hoezeer ook bij het PvdA-kader en bij de achterban de steun voor Vogelaar vrijwel was verdwenen. Het bevestigde hem in zijn voornemen om de samenwerking met de minister te beëindigen.

De PvdA staat er inmiddels een stuk beter voor in de peilingen dan in juni. Dat komt voor een belangrijk deel door de sterk gegroeide waardering voor Bos, te danken aan zijn optreden in de kredietcrisis. Die toegenomen waardering heeft de PvdA-top niet op het spel willen zetten door terug te schrikken voor wat zij zag als een pijnlijke, maar noodzakelijke ingreep in de eigen gelederen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden